SUSJEDI PROSVJEDUJU

Deložiraju baku od 80 godina

26.02.2009 u 08:39

Bionic
Reading

Ispred kuće osamdesetogodišnje Anke Čuturilo u Čepinu u srijedu je prosvjedovalo tridesetak njezinih susjeda osuđujući presudu osječkog Općinskog suda kojom se staru i teško pokretnu ženu deložira

'Kakav je to zakon, zar su ljudi postali toliko neosjetljivi da staroj i nemoćnoj ženi više ne daju niti umrijeti u kući u kojoj živi više od 30 godina', poručili su susjedi odlučni da i sami zaustave preseljenje bake Anke u udomiteljsku obitelj. Bakino iseljenje sudskim su putem još 1984. godine zatražile kćeri iz prvoga braka Ankina pokojnog supruga Sime, piše Jutarnji list.

Nakon Simine smrti baka Anka je dobila šestinu kuće, polovica je ostavljena njegovoj prvoj ženi a ostatak je pripao njezinim kćerima. One su pak tužile maćehu tražeći od nje da im plaća korištenje stana.

Krajem prošloga tjedna u kuću bake Anke stigla je socijalna radnica osječkog Centra za socijalnu skrb želeći je preseliti u udomiteljsku obitelj u Tenji. Ova je to odbila navodeći kako je odmah nakon ostavinske rasprave od kćeri pokojnog supruga tražila da je isplate no da to one nisu željele učiniti.

'Da su me tada isplatile sigurno bi otišla ali sada više nemam kamo', kaže danas baka Anka naglašavajući kako iz kuće sigurno neće izaći barem ne živa. Bakini susjedi već duže vrijeme u svim prilikama pomažu nemoćnoj starici a sada su odlučili i svojim tijelima spriječiti njezino iseljenje.

'Strah nas je da ne počini suicid.Ovo je ubojstvo s predumišljajem', kaže susujed Željko Marić tražeći od države i njezinih institucija da budu toliko osjetljivi i ostave baku da starost u miru poživi. Inače odluka Općinskog suda o deložaciji bake Anke je pravomoćna i donešena još 2006. godine a vrijednost njezina prava na nasljedstvo trošne kućice potrošena je u sudskom sporu.