IVAN ĐIKIĆ

'Dekani i rektori trebaju reći da plagijator ne može biti ministar'

12.01.2017 u 18:53

Bionic
Reading

Znanstvenik Ivan Đikić u Dnevniku N1 televizije pojasnio je zašto je premijeru Andreju Plenkoviću uputio otvoreno pismo u kojem je upozorio da ministar Pavo Barišić, nakon što je službeno potvrđeno da je plagijator, ne bi trebao ostati na ministarskoj funkciji

'Pisao sam premijeru, čuo se s njim prije toga i želio ga upoznati sa situacijom koja je jako štetna za Hrvatsku, učenike, studente i znanstvenike. Nedopustivo je imati ministra koji ima dokazan plagijat. Bio je to ugodan i stručan razgovor, razmijenili smo mišljenja. Razumijem političke konotacije u Hrvatskoj, ali i odgovornost vodećih osoba u hrvatskoj. Trebaju se uvesti novi standardi u Hrvatskoj, a primjer Barišića je nespojiva greška. Političke greške su uvijek teške, ali se moraju donijeti. Premijer, stranka i koalicija moraju stati na temelj činjenica i ukloniti negativnosti iz Vlade', kazao je Đikić.

Dodao je da Barišić ne može predstavljati Hrvatsku u međunarodnoj zajednici i samoj Hrvatskoj.


'Velik dio hrvatskih znanstvenika je osramoćen. Loše se osjećamo kada imamo ministra koji je plagijator. Nije korektno, da umjesto da sluša argumente, ulazi u kontranapad, napada ljude zbog politikanstva, a ignorira činjenice. Na temelju svega bi se stvarno trebao malo povući, razmotriti situaciju i donijeti osobnu odluku nakon razgovora s premijerom. Situacija u kojoj smo danas je povratno i nastavak njegova rada je nemoguć. Ta funkcija se mora obavljati na moralnim, stručnim i etičkim normama. Barišić kao takav to ne može obavljati. Ako se ne povuče, koja je to poruka mladima, je li još jedan razlog za odlazak?', zapitao se Đikić.

Smatra da bi se o svemu trebali očitovati dekani i rektori koji bi trebali stajati na strani znanosti, a ne gledati vlastite interese.

'Moraju javno reći da osoba koja ima plagijat ne može biti ministar', zaključio je Đikić.