NEMA ŠTEDNJE NA FILOZOFSKOM

Dekan udvostručio dodatke na plaću

18.03.2009 u 11:56

Bionic
Reading

Dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta, prof. dr. Miljenko Jurković prije pet mjeseci udvostručio je iznose dodataka na plaću za sebe i svoje suradnike. Ova je informacija objavljena na jednom blogu

Jurković kaže da se neće osvrtati na 'anonimne podvale' te da se protiv njega vodi kampanja koju su pokrenuli 'oni koji su mu zavidni na novoj knjižnici'.

Jurković je, naime, 1. studenog 2008, pozivajući se na Statut Filozofskog fakulteta i mišljenje dekanskog kolegija, 'zbog velikog povećanja opsega poslova na Fakultetu' donio odluku prema kojoj je iznos naknade za dekana sa 2.500 povećan na 5.000 kuna, a za prodekane sa 1.500 na 3.000 kuna.
Jurkoviću neki profesori na fakultetu zamjeraju to što u ovom slučaju iza odluke o povećanju dodataka ne stoji Fakultetsko vijeće, već ju je on donio sam, piše Jutarnji list.

Neslužbeno, Jurkovićeva dekanska plaća s dodacima iznosi 19 tisuća kuna. Na Zagrebačkom sveučilištu svaki je fakultet 'poduzeće za sebe', pa svaka uprava vodi vlastitu politiku. Uz to, dekani imaju pravo raspolagati novcem fakulteta u iznosu od milijun kuna, a da za to na što su ih potrošili nikome ne moraju odgovarati. Zahvaljujući tome mnogi si isplaćuju raznorazne dodatke na plaće.

Na Ekonomskom fakultetu svi zaposlenici primaju mjesečni dodatak od 30 posto na plaću. 'Naš je dodatak od 1. siječnja manji 40 posto. To smo 'srezali' zbog recesije', rekao je dekan, prof. dr. Darko Tipurić

Dekanica Medicinskog fakulteta, prof. dr. Nada Čikeš nije se mogla sjetiti točnog iznosa dodatka koji prima. Kazala je da je on varijabilan i kreće se oko 5.000 kuna.