RAT OKO ZNANSTVENOG ČLANKA

Ništa od postupka: Dekan Pravnog fakulteta Igor Gliha otkantao Željku Markić

19.07.2018 u 13:10

Bionic
Reading

Pravni fakultet u Zagrebu neće pokrenuti postupak pred Etičkim povjerenstvom Pravnog fakulteta protiv Antonije Petričušić, Mateje Čehulić i Darija Čepe, kao što su to tražili iz udruge U ime obitelji

Spomenute autore članka 'Stjecanje političke moći korištenjem struktura prilika: Analiza konzervativnog religijsko-političkog pokreta u Hrvatskoj', objavljenog u časopisu Politička misao u rujnu 2017. godine, udruga koju vodi Željka Markić optužila je da su na njihov račun iznijeli niz neistinitih, proizvoljnih i nepotkrijepljenih tvrdnji.

Na upit tportala s Pravog fakulteta u Zagrebu dobili smo odgovor da je dekan Igor Gliha odlučio da neće pokretati postupak pred Etičkim povjerenstvom.

Iz udruge Željke Markić istaknuli su da je 'suautor članka Dario Čepo, potpuno neprimjereno predavaču na uglednoj visokoobrazovnoj ustanovi, javno iznosio osobnu netrpeljivost prema Željki Markić kao predstavnici U ime obitelji - čije je djelovanje predmetom njegovog navodnog znanstvenog interesa, kao i prema news portalu udruge, Narod.hr-u'.

Podsjetimo, Čepo se na prošlim lokalnim izborima natjecao kao kandidat za zamjenika gradonačelnika tada još uvijek HNS-ovki Anki Mrak Taritaš.

Tim povodom u srijedu se oglasilo i Hrvatsko politološko društvo (HPD), čiji je predsjednik sociolog Dražen Lalić, koje je osudilo pokušaj zlouporabe etičkih tijela sastavnica Sveučilišta u Zagrebu od udruge U ime obitelji.

Odbacili su pritisak bilo kojeg društvenog ili političkog aktera na znanstvenu djelatnost i akademske slobode članova i članica hrvatske znanstvene zajednice te pozvali sve da im se u tome pridruže. 'Ukoliko snažno ne reagiramo, ovo bi mogao postati opasan presedan i ograničenje za buduće znanstveno djelovanje politologa i sociologa te drugih društvenih znanstvenika/ica kod nas', zaključili su u Hrvatskom politološkom društvu.

  • +23
Željka Markić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL