PREDSJEDNIČKI KANDIDAT

Dejan Kovač: Hrvatskoj je potreban temeljiti redizajn i sustav meritokracije

05.10.2019 u 19:57

Bionic
Reading

Nezavisni predsjednički kandidat, kojega podržava HSLS, Dejan Kovač ocijenio je u subotu da je Hrvatskoj potreban temeljit redizajn sustava, te je pozvao na okretanje novim tehnologijama i stvaranju dodanih vrijednosti, ponajprije kroz uspostavu učinkovitog sustava meritokracije.

"Kandidat sam produktivne, a ne birokratske Hrvatske", rekao je Kovač na konferenciji za novinare povodom Svjetskog dana učitelja održanoj u sklopu njegova posjeta "Bučijadi" u Ivanić-Gradu.

"Birokratskoj Hrvatskoj je cilj da se ništa ne mijenja i da smo i dalje ovisni o glasnoj manjini koja izlazi i glasa da sačuva svoje dobre pozicije koje im je politika lijevih i desnih omogućila zadnjih 30 godina. Produktivna Hrvatska se ne dijeli na javni i privatni sektor, već su to svi ljudi koji rade i doprinose društvu, obrazuju se i stvaraju, dok istovremeno oni 'uvezani', guše i cijede upravo tu produktivnu Hrvatsku", ustvrdio je.

Hrvatskoj su potrebne promjene i temeljiti redizajn "postojećeg potrošenog sustava", smatra. "Moramo se krenuti novim inovativnim tehnologijama i stvaranju novih dodanih vrijednosti", rekao je Kovač.

Podržao je inicijativu da se učiteljima poveća plaća, te upozorio kako je za održiv rast i razvoj društva potrebno imati učinkovit sustav meritokracije.

"Podržavam inicijativu da se učiteljima poveća plaća, a temelj za to mora biti meritokracija", rekao je Kovač. Učitelji su najbolji primjer produktivne Hrvatske, smatra, no i unutar obrazovanja "mora se uvesti sustav koji nagrađuje rad", dodao je.

Kovač: Iz Hrvatske odselilo 300.000 ljudi, a broj birokrata ostao je isti

Predlaže da se financijska sredstva za plaće učitelja pronađu u smanjenju birokratskog aparata. "Neodrživo je da danas naša birokratska skupa država i dalje zapošljava vojsku nepotrebnih službenika u javnoj upravi. Ako je 300 tisuća građana odselilo van zemlje, kako to da imamo još uvijek isti broj birokrata?", zapitao se.

"Sustav meritokracije koji stimulira kvalitetan rad i uspješne pojedince jedino je dugoročno održivo rješenje. Biti moderan domoljub u 21. stoljeću znači boriti se za hrvatsko obrazovanje i gospodarstvo koje će stvarati nove dodane vrijednosti, stvarati radna mjesta da se zaustavi veliko iseljavanje mladih hrvatskih obitelji", poručio je Kovač.