JAVIO SE I HSP

'Deficit gura Hrvatsku prema MMF-u'

26.08.2010 u 13:24

Bionic
Reading

HSP neće podržati predloženi rebalans državnog proračuna jer je stagnacijski rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik te stranke Danijel Srb.

On nije, kako su ga mnogi nazvali, čak niti "predizborni", rekao je Danijel Srb pojašnjavajući kako bi "predizborni" proračun značio da se financiraju brojne investicije za koje u proračunu nisu osigurana sredstva ili se čak zbog njih i zadužuje, s ciljem podilaženja biračkom tijelu.

Vlada, unatoč najavama ozbiljnih rezova, nije uspjela reducirati proračunske rashode, što će rezultirati novim zaduživanjem Hrvatske, rekao je Srb.

Proračunski deficit gura Hrvatsku prema traženju pomoći Međunarodnog monetarnog fonda, što će imati teške posljedice za hrvatsko gospodarstvo, ocijenio je Srb.

"Cijeli program gospodarskog oporavka više se ne provodi, a savjetnici premijerke govore o mogućnosti napuštanja savjetničkog tima", ustvrdio je Srb.

Vlada se, po Srbovoj ocjeni, ne uspjeva oduprijeti niti zahtjevima SDSS-a, među kojima je i onaj za osiguravanjem preko 4000 stanova vrijednih više od tri milijarde kuna, osobama koje su napustile Hrvatsku 1991., te su temeljem tada važećih zakona izgubile stanarska prava.

SDSS sada traži i mogućnost otkupa tih stanova po modelu kakav je vrijedio početkom 90-tih godina, kada su se otkupljivali ostali stanovi u tzv. "društvenom stambenom fondu". To konkretno znači da će se stan vrijedan 70-tak tisuća eura sada otkupljivati za od 7 do 10 tisuća eura.

Srb se zapitao kako to da vlada, kada ima dovoljno ruku za izglasavanje ovakvog rebalansa proračuna i bez SDSS-a, pristaje na njihove zahtjeve.

Osvrćući se na najavljeno osnivanje zajednica vijeća općina s većinskim srpskim stanovništvom, rekao je da će takva odluka voditi federalizaciji i formiranju Hrvatske kao dvonacionalne države, što HSP apsolutno odbacuje.

Među srpskim političarima u Hrvatskoj postoji visok stupanj suglasnosti oko traženja modela dvonacionalne države, federalizacije i zahtjeva za političkom autonomijom, rekao je Srb najavljujući zbog toga prosvjed 18. rujna u Vukovaru.