SKUP ŠEFOVA DIPLOMACIJA EU

'Deblokirat ćemo RH kada nam bude odgovaralo'

27.04.2009 u 11:07

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije vjerojatno će u ponedjeljak na sastanku u Luxembourgu podržati posljednji prijedlog povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i naglasiti da bilateralna pitanja ne smiju utjecati na pristupne pregovore

LUXEMBOURG - 'Mislim da će ministri podržati moj revidirani kompromisni prijedlog koji sam predstavio prošli tjedan. Sada je ključni trenutak za obje zemlje i za EU. U prošla tri mjeseca već smo prešli 42 kilometra maratona, ušli smo u stadion i sada je važno da ne odustanemo, nego da zadržimo momentum i prođemo kroz cilj. Mislim da će se to dogoditi i uskoro očekujem političke odgovore obiju zemalja na moj kompromisni prijedlog', izjavio je Olli Rehn prije početka sastanka ministara vanjskih poslova.

Stanje hrvatskih pristupnih pregovora prva je točka dnevnog reda redovitog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u u ponedjeljak Luxembourgu.

Češko je predsjedništvo stavilo na dnevni red sastanka stanje hrvatskih pristupnih pregovora na traženje nekoliko zemalja članica koje su nezadovoljne zbog izostanka napretka uzrokovanog slovenskom blokadom. Nakon rasprave nije predviđeno usvajanje zaključaka Vijeća o tome pitanju. To će biti prvi put da se o zastoju u hrvatskim pristupnim pregovorima razgovora na službenom sastanku ministara vanjskih poslova. Ministri su o tome prvi put razgovarali potkraj ožujka, ali na neformalnom sastanku u Hlubokoj na Vltavi u Češkoj.

Povjerenik Rehn izvijestit će ministre zemalja članica o svom posljednjem prijedlogu za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, koji je dobio snažnu potporu predsjedničke trojke EU-a - Francuske, Češke i Švedske.

'Mislim da ćemo prihvatiti ono što je povjerenik Rehn predložio, to jest arbitražni sud, koji će, po meni imati dvije zadaće: prvo da odredi granicu na kopnu i moru, a druga točka je pristup otvorenom moru, što je važno za Sloveniju. Rehnov prijedlog je dobar i mislim da će dobiti potporu svih zemalja, a onda je na arbitražnom sudu da nađe rješenje', rekao je prije početka sastanka luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn

Asselbornovo viđenje Rehnova prijedloga vrlo je blizu zamisli koju je krajem ožujka iznio austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger da se određivanje granične crte na moru mora odvojiti od slovenskog pristupa otvorenom moru.

Luksemburški ministar ističe da EU kao takav ne može puno pomoći u rješavanju bilateralnih problema. 'Možemo vidjeti na drugim primjerima da EU ne može riješiti bilateralne probleme. Mi možemo samo pokušati posredovati i pomoći. Nadam se da će i Hrvatska i Slovenija imati političke volje da pronađu rješenje', rekao je Asselborn.

Asselborn je dodao da EU treba 'potaknuti hrvatsku vladu da pojača suradnju s Haškim sudom. 'To je vrlo važno, vidite što se događa sa Srbijom koja je blokirana mjesecima. Hrvatska je ostvarila glavni dio suradnje uhićenjem Ante Gotovine, ali sada mora nastaviti suradnju, to je vrlo važno. Mislim da to ne bismo smjeli podcijeniti, ali sam uvjeren da će hrvatska vlada to učiniti', rekao je Asselborn.

Finski ministar vanjskih poslova Aleksander Stubb ističe da bilateralna pitanje ne smiju utjecati na pristupne pregovore. 'Mislim da ne bismo trebali vršiti pritisak ni na Sloveniju ni na Hrvatsku. Povjerenik Rehn radi odličan posao, njegov prijedlog ide od posredništva prema arbitraži i traži prihvatljivo rješenje za obje strane, ali mi stalno naglašavamo da bilateralna pitanja ne smiju zaustavljati pristupne pregovore. Nadam se da će dvije zemlje zajedno s Komisijom napraviti pomak', rekao je Stubb.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je kako ne očekuje nikakve rezultate od današnje rasprave i ponovno optužio Hrvatsku da je ona unijela bilateralno pitanje u pristupne pregovore. 'Očekujem razmjenu mišljenja. Mi ćemo reći svoje stajalište, ali ne očekujem da će biti ikakvih rezultata, jer tijelo od 27 članica nije mjesto gdje se pregovora. Mi nismo unijeli bilateralno pitanje u pregovarački proces, to se dogodilo u listopadu prošle godine sa svim zemljovidima i ostalim dokumentima. Sada je to dio pregovaračkog procesa i dok se to ne riješi, ništa se neće riješiti', rekao je Žbogar.

Žbogar je rekao da će Slovenija odrediti kada će deblokirati pregovore. 'Na nama je da odlučimo kada je vrijeme, kada nam bude odgovaralo. To je naš vitalni interes. Mi slušamo glasove iz Bruxellesa i iz Zagreba, ali treba slušati i naš glas', rekao je Žbogar. Slovenski ministar je rekao da će pregovori biti deblokirani kada parlamenti obiju zemalja ratificiraju mogući dogovor na temelju Rehnova prijedloga.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao je da ne očekuje 'ništa senzacionalno' od današnje rasprave. 'Povjerenik Rehn će nas izvijestiti o naporima koje poduzima, da je dobio snažnu potporu od predsjedništva EU-a, Francuske i Švedske. Ne očekujem ništa senzacionalno od današnje rasprave', rekao je Bildt.

Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg je rekao da je moguć napredak ako obje strane strane prihvate Rehnov prijedlog. Na pitanje očekuje li veći pritisak na Sloveniju, Schwarzenberg je rekao da 'postoji pristisak na obje strane i da se neće vršiti samo na jednu'.

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak izrazio je nadu da bi moglo doći do pomaka u deblokiranju hrvatskih pristupnih pregovora. 'Nadam se da ćemo postići napredak u deblokiranju hrvatskih pregovora. Sada sam veći optimist, nego što sam bio ranije', rekao je Lajčak.