MESIĆ ZA 'DNEVNI AVAZ'

'Daytonski sporazum nije Sveto pismo'

26.05.2009 u 09:04

Bionic
Reading

Bilo kakvo poigravanje s cjelovitošću Bosne i Hercegovine kao države ne može se dopustiti a o svemu ostalome, uključujući i njezin unutarnji ustroj i ustavno uređenje, može se razgovarati i to je stvar njezinih građana, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić

SARAJEVO - U intervjuu koji je u utorak objavio Dnevni avaz Mesić je kazao kako je cjelovitost BiH 'zadana veličina i o tome se ne razgovara'.

'Sve drugo je podložno razgovorima i dogovorima, uključujući i ono što je zapisano u Daytonskom sporazumu jer to nije Sveto pismo', kazao je Mesić.

Nadogradnja takvih dokumenata, kako je istaknuo, sasvim je logična ukoliko se ocijeni da oni ne osiguravaju funkcioniranje države u punom smislu.

'Ključan je dogovor protagonista na domaćoj političkoj sceni no procjenjujem da je u sadašnjem trenutku pomoć faktora izvana, u prvom redu SAD-a i EU-a, korisna i dobrodošla', konstatirao je hrvatski predsjednik.

Komentirajući postojanje nerješenih pitanja u odnosima Hrvatske i BiH Mesić je kazao kako osobno može samo pozvati vlade dviju država da rade na njihovu rješavanju što i čini.

Dodao je kako, na sreću, otvorena pitanja do sada nisu ozbiljno opterećivala odnose dvije zemlje no upozorio je kako se ona ne smiju ostavljati dugoročno nerješenima.

Na pitanje kako vidi optužbe iz Hrvatske da brani zločine koje su počinili partizani po završetku Drugog svjetskog rata, Mesić je odgovorio kako su to besmislice koje je glupo i pobijati.

Istaknuo je ipak kako je očigledno da povijesni revizionisti danas pokušavaju naknadno prekrajati i promijeniti ishod Drugog svjetskog rata što naprosto nije moguće.

'Agresivne aktivnosti povijesnih revizionista mogu štetno djelovati na pripadnike mlade generacije i to je jedan od ključnih razloga zašto se, s vremena na vrijeme, bavim i tom temom', kazao je Mesić.