POZADINSKI RADOVI

Davanjem zemljišta za crkvu na Savici Bandić je pogodovao privatniku

22.09.2016 u 15:19

Bionic
Reading

Zbog sumnje u kriminalne radnje kojima se na račun građana Zagreba pogoduje privatnom investitoru i Crkvi, Dominik Etlinger, SDP-ov zastupnik u Zagrebačkoj skupštini, odlučio je nadležnim institucijama podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja

Naime, Etlinger je novinarima pokazao ugovor o nagodbi između triju zagrebačkih župa i Grada iz 2007., prema kojem jednoj od župa obećava dati zemljište zagradnju crkve na Savici kada se za to steknu uvjeti, a zauzvrat traži da župa odustane odpovrata za svojim zemljištem. Kako se u ugovoru ne vidi o kojem je zemljištu riječ, Etlinger je od Grada zatražio da mu da uvid u spis, ali mu to nije omogućeno.

Međutim, Etlinger tvrdi da se radi o zemljištu omeđenom Adžijinom ulicom s jedne strane i sjevernim dijelom stadiona u Kranjčevićevoj s druge. To je zemljište u vlasništvu tvrtke Taksi remontu čijem Nadzornom odboru danas sjede poznati zagrebački zlatar i donator u Bandićevoj kampanji 2009. Petar Franja, Marijan Medvidović sin Hrvoja Petrača, Nikola Petrač, koji je i predsjednik NO-a.

Riječ je o parceli od oko pet tisuća kvadrata koja je godinama zapuštena i na njoj se ne radi ništa jer je župa stavila zabilježbu. Kako se u ugovoru između Grada i triju župa navodi klasa pod kojom je zaveden postupak (UP/I-942-01/97-01/1900) kojim Crkva traži povrat, a spominje se i u nalazu Državne revizije o privatizaciji Taksi remonta, vjerojatno je riječ o zemljištu koje je Etlinger spomenuo.  

Zašto je dao gradsko zemljište naSavici za gradnju crkve, a zauzvrat tražio da ona skine plombu sa zemljišta na koje se pokušava upisati privatna tvrtka Taksi remont, Etlinger je za aktualnog sata upitao gradonačelnika Milan Bandića koji je po njemu onda sasuo drvlje i kamenje.

'Nisam tražio da župa odustane od toga! Ovo je nagodba, riječ je o povratu imovine. Ne mogu vjerovati što pričate, još se tresem. Uvid u spis niste mogli dobiti jer vi niste stranka u postupku. Nemojte govoriti neistine i mahati lažnim papirima. Ako imate sumnje, prijavite to institucijama', uzrujano je ustvrdio Bandić dodavši da mu govore da prosvjede na Savici organiziraju unuci onih koji su sudili Alojziju Stepincu, ali da on u to ne želi vjerovati.

Nakon aktualca, Etlinger je na konferenciji za novinare kazao kako nema govora o tome da su papiri lažni i da je jasno da se nauštrb građana grada Zagreba iz nekog razloga pogoduje Crkvi i privatnoj tvrtki te da će podnijeti kaznenu prijavu.