ZBOG IZBORA

Datum potpisa pristupnog sporazuma komplicira situaciju

29.09.2011 u 18:24

Bionic
Reading

'Od trenutka potpisivanja pristupnog ugovora počinje teći rok za rješavanje arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Važno je na razini državne uprave imati pokrivene te obveze, imati svijest o tim obvezama, jer Sabor vjerojatno još neće biti konstituiran', rekla je u četvrtak Vesna Pusić nakon što je objavljeno kako Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bit potpisan 19. prosinca u Varšavi

Osim toga, nakon potpisivanja počinje teći i monitoring za područje tržišnog natjecanja, pravosuđa i temeljnih prava i pripreme za Schengen, pojasnila je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU na današnjoj sjednici. Istaknula je da 12.listopada stiže posljednje izvješće o napretku Hrvatske a za godinu dana izvješće o monitoringu.

'Hrvatska bi Uniji trebala pristupiti 1. srpnja 2013., 11 mjeseci prije redovitih izbora za Europski parlament, te stoga treba provesti opće izbore za naših 12 predstavnika u Europskom parlamentu', zaključila je Vesna Pusić na sjednici Odbora na kojem se raspravljalo o nacrtu teksta Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji.