PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ:

'Datum izbora načelno je prihvatljiv'

15.07.2011 u 18:59

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u vezi s odlukom vladajuće koalicije da parlamentarni izbori budu održani 4. prosinca izjavio da će on kao predsjednik o tome hoće li to doista biti taj dan odlučiti kad Hrvatski sabor bude raspušten, no da mu je načelno taj datum prihvalljiv

'Naravno da ću se o tome još jednom konzultirati s vladom, ali i s drugim oporbenim strankama', rekao je Josipović. 'Načelno govoreći, dobro je da je vladajuća koalicija izišla s takvim okvirnim datumom i da je time ipak u nekom roku održano obećanje o kojem je premijerka govorila da će se do ljeta objaviti datum izbora i da će se oni održati u ovoj kalendarskoj godini", rekao je predsjednik.

"Načelno govoreći, meni datum izgleda prihvatljiv, s time da upozoravam na ono što je moja briga bila - kako urediti kalendar da se odvoje izbori od referenduma", rekao je Josipović.

"Sada je jasno kakav će po prilici biti slijed događaja i moram upozoriti da će se s obzirom na ustavne odredbe članka 144. i saborsku deklaraciju koja govori o radnjama vezanim uz pristupanje Hrvatske Europskoj uniji vjerojatno trebati donijeti još neke odluke", zaključio je predsjednik Josipović u izjavi novinarima u svome uredu.