NASLIJEDIO ADLEŠIČ

Darinko Kosor novi predsjednik HSLS-a

14.11.2009 u 19:00

Bionic
Reading

Prema podacima izborne komisije, glasovanju u prvom krugu je pristupilo 1.064 izaslanika. Od valjanih 1.041 glasa, 479 dobio je kandidat Darinko Kosor, 403 Dražen Breglec, a za Davora Žmegača glasovalo je 159 izaslanika

Darinko Kosor novi je predsjednik HSLS-a - rezultat je to gotovo devetosatnog rada 15. Sabora HSLS-a odražanog u sportskoj dvorani Brod. Glasačko tijelo HSLS-a očito je bilo podijeljeno na tri tzv. tabora, pa je u prvom krugu glasovanja Darinko Kosor dobio 479 glasova, Dražen Breglec 403, a Davor Žmegač 159.

Uslijedio je novi, drugi krug glasovanja, koji se otegnuo na gotovo dva sata, a nešto iza 20 sati dvoranom su se pronijele glasine da je Kosor pobjednik i počeo primati prve česttike. No tu nije bio kraj Sabora, jer je Breglec osporio Kosorov izbor za nasljednika Đurđe Adlešič tvrdeći da je Kosor dobio manje od natpolovičnog broja od nazočnih 1.064 glasača.

Sve sumnje u evenatalnu legalnost i pokušaj ponovnog prebrojavanja glasova presjekla je upravo Đurđa Adlešić podignuvši i prije službene objave rezultata Kosorovu ruku u zrak u znak pobjede, a potom je obrazloženo da su rezulatati glasovanja u redu i da nelegalnosti nema.

Naime, u drugom krugu Kosor je dobio 528, a Breglec 464 glasa

'Od danas svi liberali i liberalke moramo biti zajedno na istome putu, na dobrobit naše države i svih njezinih građana. Posebna zahvala svih nas pripada našoj bivšoj predsjednici Đurđi Adlešič jer je to zaista i zaslužila', bio je kratak u svom pozdravnom govoru pobjednik Darinko Kosor.

U Sportskoj dvorani Brod kao gošća Sabora nazočne je pozdravila predsjednica HDZ-a i predsjednica Vlade Jadranka Kosor te pozvala novog predsjednika liberala na dogovor o nastavku koalicijske suradnje.

Skup je uime HSS-a pozdravio i potpredsjednik stranke Zdravko Kelić i uime SDS-a Slobodan Uzelac, ali je bio više nego primjetan izostanak čelnika jačih oporbenih stranaka SDP-a, HNS-a i HSP-a.

Analizirajući rad stranke u proteklom razdoblju dosadašnja predsjednica Đurđa Adlešič rekla je da je HSLS izrastao u snažnu parlamenatarnu stranku i političku snagu koju svi politički partneri i rivali moraju uvažavati.