SKANDAL U OSIJEKU

Đapićeva muljaža od pet milijuna kuna

11.12.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Radovi na uređenju okoliša osječke rukometne dvorane Gradski vrt u vrijednosti od 4,8 milijuna kuna naručeni su bez javnog natječaja, bez projektne dokumentacije i bez ugovora Grada Osijeka i izvođača. Donesena je samo odluka Gradskog poglavarstva kojom se naručuje posao, koji je početkom ove godine obavila građevinska tvrtka Osijek-Koteks

I dok bivši osječki gradonačelnik, sada vijećnik Anto Đapić (HSP) tvrdi da je takva odluka u skladu sa zakonom, za kršenje zakona u gotovo svim infrastrukturnim projektima bivše vlasti optužuje ga nasljednik Krešimir Bubalo (HDSSB).

'Ne znam je li ijedan posao za vremena bivše vlasti obavljen prema planiranim troškovima i rokovima. To dokazuje i nalaz Državne revizije za Grad Osijek za 2008. godinu, koji će i za 2009. godinu biti loš jer nam tek sada dolaze na naplatu lanjski nepotrebni računi', izjavio je Krešimir Bubalo za tportal.

Bubalo odbija platiti dio spornih računa, pa je, osim od Osijek-Koteksa, sudska tužba za naplatu već stigla i od tvrtke Crno-bijeli svijet, zastupnika Prljavog kazališta, zbog 200 tisuća kuna. Koncert te glazbene skupine održan povodom svečanosti otvaranja tramvajske pruge Mačkamama-Bikara u svibnju ove godine Krešimir Bubalo također neće platiti jer ga smatra predizbornim HSP-ovim skupom.

'Podnijeli smo nekoliko kaznenih prijava i sada očekujemo da institucije rade svoj posao', poručio je Bubalo. Čuvši to, Đapić uzvraća da su sadašnji njegovi zamjenici Ivan Vrdoljak (HNS) i Danijela Lovoković HDSSB, prije povjerenica Vlade RH) i u prijašnjem sastavu vlasti obnašali utjecajne funkcije. 'Ako nešto nije valjalo, zašto nisu rekli, nego sada sustavno vrijeđaju moj rad da prikriju vlastiti nerad. Ne bježim od odgovornosti, nego se ponosim sa svime što smo napravili', rekao je Đapić.

'Gradu nije trebao ni trošak od milijun kuna priključenja dijela kućanstava na novu toplovodnu mrežu u Strossmayerovoj ulici na koju se gradska uprava obvezala, ali ni do sada nije račun nije plaćen', ispričala je pročelnica za financije Zvjezdana Tuma-Pavlov. 'Toplana je zaprijetila hladnim radijatorima, pa smo isplatili dio novca da građani ne ostanu u hladnom po zimi', kaže Tuma-Pavlov.

Potvrđuje Bubala da su troškovi gotovo svih Đapićevih infrastrukturnih projekata nakon početka radova obavezno rasli do 25 posto od predviđenih. Primjer za to je uređenje donjogradskog trga Bana J. Jelačića, što je s devet skočilo na 15 milijuna kuna zbog arheoloških radova. 'Nije istina da tadašnji urbanist Tone Papić kao bivši konzervator nije mogao pretpostaviti nalazište na području rimske Murse', zaključila je.

Prvi puta od osnivanja 1994. godine, Grad Osijek godinu završava proračunskim gubitkom od 35 milijuna kuna. U blagajni 2010. godine zato će biti 503,9 milijuna kuna, što je za 90 milijuna kuna manje od ovogodišnjeg, koji nije do kraja ni naplaćen. O tome će se u četvrtak, 17. prosinca, raspravljati na sjednici Gradskog vijeća.