ZLOČIN U DVORU NA UNI

Danski zapovjednik krivac što nije zaustavljen masakr

26.01.2012 u 17:37

Bionic
Reading

Danski vojnik Jan Velendorf koji je prvi progovorio o masakru hendikepiranih civila u Dvoru na Uni 1995. godine tijekom rata tvrdi da je u školi bilo više od devet žrtava

'U toj školi, osobno sam sa 25 metara udaljenosti vidio kako je ubijeno četvero hendikepiranih ljudi. Sjećam se kako je vojnik jednoj hendikepiranoj ženi pucao u vrat, a zatim šutnuo njena kolica', rekao je Velendorf za RTS.  Velendorf kaže i da vojnici koji su bili s njim tvrde da je najmanje deset leševa bilo razbacano po školi.

'Nismo reagirali, jer nam je naređeno da čekamo, da ne pucamo, samo da čekamo. Sigurno bismo zaustavili ubojice da smo dobili dozvolu reagirati', kaže danski vojnik. Velendorf tvrdi da je njegov tadašnji zapovjednik, kojem su javili kada su vidjeli ubijanje, isključivi krivac što nije zaustavljen masakr.

'Jako mi je žao zbog toga što nismo reagirali. Dugo smo čekali zapovijed koje nije bilo. Pokušao sam i ranije javno pričati o tom događaju, ali me nitko nije slušao sve dok nisam kontaktirao medije', zaključuje Velendorf.

Zločin u Dvoru na Uni aktualiziran je nakon što je prošlog proljeća Velendorf, pripadnik 'plavih kaciga' UN-a, rekao u intervjuu za list BT da je 200 danskih vojnika nijemo gledalo masakr najmanje devetoro starijih i hendikepiranih Srba koji su se od rata krili u osnovnoj školi u Dvoru. Velendorf na žalost ne može identificirati o čijim se vojnicima radilo, a u to vrijeme tim pograničnim krajem Hrvatske i Bosne i Hercegovine djelovale su i srpske paravojne snage i Armija BiH i Hrvatska vojska.