predsjedanje vijećem europe

Danski veleposlanik: Ljudska prava nikad neće izaći iz mode

16.11.2017 u 12:42

Bionic
Reading

Danska je 15. studenoga preuzela predsjedanje Vijećem ministara Europe, stoga je njihov veleposlanik u Hrvatskoj Christian Thorning u četvrtak predstavio program upravljanja tom organizacijom. Nakon Danske Vijećem Europe od svibnja iduće godine predsjedat će Hrvatska pa je ta dužnost na određeni način povezala naše dvije zemlje

Vijeće Europe najstarija je europska organizacija sa sjedištem u Strasbourgu. Obuhvaća 47 država članica (sve europske države osim Bjelorusije), a glavni joj je cilj jačanje suradnje i jedinstva na europskom kontinentu promicanjem ljudskih prava i temeljnih sloboda te demokracije i vladavine prava.

Veleposlanik je podsjetio da je Danska jedna od zemalja osnivačica Vijeća Europe. Posljednji put predsjedala je Vijećem Europe 1996. godine, otkada se, kaže, mnogo toga promijenilo.

Istaknuo je pet prioriteta danskog predsjedanja:

  1. Daljnje promicanje postavljenog europskog sustava ljudskih prava
  2. Jednake mogućnosti svima
  3. Uključenost mladih i djece u demokraciju
  4. Borba protiv predrasuda prema ljudima s invaliditetom
  5. Borba protiv mučenja.

Veleposlanik Thorning je istaknuo da je predsjedanje Vijećem Europe veliki izazov, ali i prilika da zemlja na dnevni red, tj. u fokus, postavi vrijednosti i ideje koje baštini.

Danci su taj posao shvatili vrlo ozbiljno pa će pojačati svoje izaslanstvo u Strasbourgu s dva dodatna čovjeka, a oformili su i posebno tajništvo pri Ministarstvu vanjskih poslova u Kopenhagenu.

  • +4
Veleposlanik Danske Christian Thorning Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Krunski dragulj našeg predsjedanja bit će ministarski sastanak koji će se održati 17. i 18. svibnja iduće godine u Hamletovu dvorcu sjeverno od Kopenhagena', kazao je veleposlanik. Na tom sastanku će Danci i simbolično predati predsjedanje Vijećem Europe Hrvatskoj, preciznije hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić.  

Na upit smatra li da je Vijeće Europe izgubilo na važnosti u posljednje vrijeme veleposlanik je kazao da to nije slučaj.

'Fokus je i u Danskoj uglavnom bio na Europskoj uniji, ali tijekom posljednjih događanja, migrantske krize i pokušaja državnog udara u Turskoj, Vijeće Europe je brzim djelovanjem dokazalo vrijednost', poručio je veleposlanik, naglasivši da zaštita ljudskih prava nikad neće izaći iz mode.