DIM IZ ROCKWOOLA

Danska prijeti Hrvatskoj blokadom pristupa u EU

06.02.2009 u 13:48

Bionic
Reading

Prestanak rada danske tvornice kamene vune Rockwool u Pićnu mogao bi postati još jedna velika prepreka ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Naime, kako su nas obavijestili krugovi bliski Vladi, ovih je dana u borbu za dobivanje »čistih papira« za Rockwoolovu istarsku tvornicu uključena diplomatska 'teška artiljerija', što podrazumijeva i prijetnja dodatnim zamrzavanjem pregovora s EU od strane Danske

Najkraće rečeno, ne dobije li tvornica u Pićnu dozvolu za rad, danska diplomacija pronaći će način kako da i ona, uz Slovence, zaustavi pregovarački proces, piše Novi list

»Danski veleposlanik ovih dana poslao je svim ambasadama zemalja EU pismo u kojem nabraja probleme Rockwoola u Hrvatskoj te najavljuje probleme koje bi Danska mogla raditi oko ulaska u Uniju,« rekao nam je u četvrtak naš izvor. Kopiju tog pisma posjeduje i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, a ono je izazvalo uzbunu u hrvatskoj vladi, gdje već nekoliko dana traju konzultacije o tom problemu.

Uzrok nezadovoljstva danske diplomacije i Rockwoola leži u tome što Općina Pićan i Istarska razvojna agencija ne žele ispoštovati neke odredbe iz ugovora, ali to nije jedini problem. Rockwool će uskoro, ne dobije li uporabnu dozvolu, morati zaustaviti proizvodnju u Pićnu. Prije toga, tvornicu će posjetiti odgovarajuća tehnička komisija koju će uputiti Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

U kuloarima se također čuje da bi propast danske investicije u Istri mogla u zemljama EU biti shvaćen kao poruka da je Hrvatska nesigurna za investicije te da je loš partner EU.

Diplomatski sukob s Danskom, koji je neizbježan dođe li do blokiranja pregovora s EU od strane te zemlje, za hrvatsku diplomaciju dolazi u najtežem trenutku. Nakon što je Slovenija blokirala deset pregovaračkih poglavlja zbog granice te najave da će Nizozemska stopirati Hrvatsku zbog nesuradnje s Haagom, Danska bi, zbog zaštite investicije tvrtke Rockwool, mogla biti treća država koja usporava hrvatsko članstvo u EU.