PARLAMENTARNI IZBORI

Danska očekuje pobjedu ljevice i prvu premijerku

15.09.2011 u 13:32

Bionic
Reading

Oko četiri milijuna danskih birača počelo je u četvrtak prijepodne na 1600 birališta glasovati na parlamentarnim izborima na kojima se očekuje pobjeda koalicije lijevog centra nakon desetogodišnje vladavine stranaka desnog centra, prenose agencije

Prema zadnjim predizbornim anketama, lijeva koalicija koju čine socijaldemokrati, socijal-liberali, socijalisti i crveno-zeleni, trebala bi osvojiti oko 51,8 posto glasova, odnosno između 91 i 94 zastupnička mandata. U tom bi slučaju kormilo vlade preuzela čelnica socijaldemokrata Helle Thorning-Schmidt (44) i postala prva premijerka u danskoj povijesti, prenosi AFP.

Desnici, koju čine liberali premijera Larsa Loekkea Rasmussena (47), konzervativci, kršćanski demokrati, Liberalni savez i populistička Stranka danskog naroda (DF), ankete daju 48,1 posto, odnosno između 81 i 84 zastupnika.

Ipak, prednost ljevice u ispitivanjima javnog mnijenja smanjivala se uoči izbora, pa bi konačni rezultati izbora 179 zastupnika Folketinga (parlamenta) mogli biti vrlo tijesni, prenosi Reuters.

Analitičari ocjenjuju da su Danci umorni od manjinske liberalno-konzervativne koalicije koja se održala na vlasti zahvaljujući neformalnom sporazumu sa strankom krajnje desnice DF-om. Ta stranka koju vodi Pia Kjaersgaard podržala je vladu desnog centra u zamjenu za imigrantske mjere ocjenjene među najstrožima u Europi.

U središtu predizborne kampanje bilo je gospodarstvo pod prijetnjom svjetske financijske krize i recesije kojoj je ove godine Danska za dlaku izbjegla s rastom od 1 posto u drugom tromjesečju.

Ljevica i desnica predlažu radikalno oprečna rješenja za krizu. Premijer Rasmussen obećaje očuvati zdravlje javnih financija, a socijaldemokrati žele potaknuti gospodarski rast proračunskom potrošnjom te ubrizgati 18 milijardi kruna (2,41 milijarde eura) uvođenjem dodatnog sata u radni tjedan.

Analitičari drže da pobjeda oporbe neće donijeti bitno drukčiju gospodarsku politiku jer i vlada i oporba za 2012. barataju deficitom od 80 do 90 milijardi kruna.

Na političkoj razini socijaldemokrati i njihovi saveznici obećali su mijenjati imigracijsku politiku koja se temelji na sustavu bodova za dobivanje državljanstva ili boravišne dozvole. Kane mijenjati i vrlo prijepornu kontrolu granicu koja je ove godine ponovno uvedena na poticaj DF-a.