raspad sustava solidarnosti

Danska, Austrija, Poljska, Slovačka, Češka i stidljivo Hrvatska: Sve više europskih zemalja solira u nabavi cjepiva. Donosimo pregled stanja

03.03.2021 u 17:13

Bionic
Reading

Europski sustav zajedničke nabave cjepiva na sve je klimavijim nogama. Sve više zemalja Europske unije traži alternativna rješenja za to kako što prije doći do cjepiva, mimo Bruxellesa, nakon što je postalo jasno da neće biti ispunjeni ciljevi o cijepljenju 70 posto stanovništva do kraja ljeta

Europska unija nalazi se pred sve snažnijim pritiskom te sve više zemalja solira. U posljednjih nekoliko dana Danska, Austrija, Poljska, Slovačka i Češka objavile su da će potražiti cjepiva u samostalnom aranžmanu.

Za sada je jedino Mađarska, a koja je pod premijerom Viktorom Orbanom u čestim sukobima s Europskom komisijom, u vlastitom angažmanu nabavila cjepivo koje nije odobrila Europska agencija za lijekove (EMA). Mađarska je odobrila upotrebu ruskog Sputnjika V i kineskog Sinopharma, a navodno se i sam premijer cijepio kineskom vakcinom.

I dok se od Mađarske soliranje moglo i očekivati, takvo ponašanje sigurno se nije očekivalo od drugih. Međutim stanje na terenu, u nekim zemljama i katastrofalno, ne dopušta čekanje. Češka i Slovačka bilježe najgore brojke u Europi te traže alternativna rješenja za to kako obuzdati pandemiju. Slovačka je prva krenula mađarskim smjerom objavivši u ponedjeljak da kupuje dva milijuna doza ruskog Sputnjika V. Ubrzanjem procesa cijepljenja nadaju se da će preokrenuti negativan trend u borbi s pandemijom jer trenutno imaju najveću stopu umrlih u Europi. No odluka je izazvala političku krizu među koalicijskim partnerima jer je riječ o jednostranom potezu premijera Igora Matovica.

Susjedna Češka, koja ima najviši broj zaraženih na svijetu prema broju stanovnika u tjedan dana, također se okrenula ruskom cjepivu nakon što je ranije rekla da će pričekati odobrenje agencije za lijekove Europske unije, EMA-e, koje još nije zatraženo. Češki premijer Andrej Babiš izjavio je da njegova zemlja ne može čekati.

'Nedostaje cjepiva. Ako ga uspijemo pribaviti iz Rusije, neka se njime dobrovoljno cijepe svi oni koji to žele. Ostavimo geopolitiku po strani', rekao je Babiš. Poljski predsjednik Andrzej Duda u telefonskom razgovoru u ponedjeljak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom izrazio je interes za kupnjom kineskih cjepiva, jer je poznato to da nemaju dobre odnose s Rusima.

  • +17
Covid u Češkoj Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

I Hrvatska sve glasnije koketira mogućnošću da uveze rusko cjepivo. Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je interventni uvoz ruskog cjepiva moguć i bez odobrenja Europske agencije za lijekove. Cjepivo može odobriti Hrvatska agencija za lijekove i medicinska pomagala (HALMED). No ministar se i ogradio rekavši da to nije znak odvajanja od europskih metoda.

I dok istočne članice gledaju put Rusije i Kine kako bi si dobavile cjepivo, zapadne su također nezadovoljne, ali se nastoje osigurati na drugačije načine.

U utorak je austrijski kancelar Sebastian Kurtz prije puta u Izrael najavio novi smjer u strategiji borbe protiv koronavirusa, najavivši razvoj novih varijanti cjepiva s Izraelom i Danskom.

'Ubuduće se više nećemo oslanjati na EU i s Izraelom ćemo idućih godina proizvoditi cjepiva druge generacije protiv daljnjih sojeva te zajedno istraživati mogućnosti liječenja', naglasio je. Istaknuo je da je pristup preko EU-a bio u osnovi ispravan, ali da je Europska agencija za lijekove (EMA) prespora u odobravanju cjepiva te da dolazi do problema s isporukama.

Danska premijerka Mette Frederiksen također je prije putovanja u Izrael izjavila da su njezina zemlja i Austrija spremne poduzeti jednostranu akciju za nabavu cjepiva. Podsjetimo i da je Danska nabavila dodatne količine mRNA cjepiva iz europske kvote koje druge zemlje poput Poljske nisu željele jer je bilo skuplje od AstraZenece.

>>> Hrvati se tiskaju u kolonama čekajući cjepivo, a kako zapravo stojimo u odnosu na susjede i ostatak svijeta?

Suočena s nezadovoljstvom članica, Europska komisija razmatra hitno odobrenje cjepiva protiv Covida-19 kao bržu alternativu dosadašnjim strožim uvjetima odobrenja. Taj bi korak označio velik zaokret u odobravanju cjepiva. Europski regulator za lijekove je pod sve većim pritiskom zbog, kako neki smatraju, presporog odobravanja cjepiva u usporedbi sa Sjedinjenim Državama i bivšom članicom EU-a Britanijom. Europska agencija za lijekove (EMA) trenutno ne može izdati hitna odobrenja.