PREDSJEDNIK TEŠKO BOLESTAN

Danilo Tuerk operiran zbog raka prostate

31.03.2011 u 13:25

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u utorak je uspješno podnio operaciju raka prostate koji je otkriven u ranoj fazi, dobro se oporavlja, pa će već sljedeći tjedan nastaviti obavljati svoje dužnosti, objavio je u četvrtak ured slovenskog predsjednika

Predsjednik Danilo Tuerk operiran je u klinici u Innsbrucku koja je specijalizirana za takve zahvate, no, kako ističu u njegovu uredu, na operaciju u inozemstvu se odlučio poslije razgovora sa slovenskim liječnicima. Oni su mu dijagnosticirali malignu tvorbu na prostati u ranoj fazi razvoja te preporučili da se operira na klinici u Innsbrucku.

Ta je klinika poznata po uspješnim robotskim operacijama prostate i brzoj rehabilitaciji pacijenata. Troškove operacije Tuerk u cijelosti snosi sam, istaknuli su u uredu slovenskog predsjednika, unaprijed odgovarajući na moguće kritike zašto predsjednik nije operiran u Sloveniji.

O Tuerkovoj bolesti javnost do sada nije bila obaviještena, pa će ovaj slučaj vjerojatno opet potaknuti pitanje koliko o zdravlju svojih političara moraju znati oni koji su ih izabrali na ta mjesta.

Reagirajući na nedavne prijedloge oporbe da se vodeći političari, uključujući predsjednika države i premijera te članove vlade i parlamenta, jednom godišnje podvrgnu kompletnom medicinskom pregledu i testiranju na droge, premijer Borut Pahor nedavno je rekao da podržava američki sustav gdje se o zdravlju predsjednika države jednom godišnje obavještava javnost te da bi se u Sloveniji to primijenilo na predsjednika vlade koji ima najviše ovlasti u državi.

Dugogodišnji slovenski premijer Janez Drnovšek umro je prije više od tri godine, netom nakon završetka svog prvog predsjedničkog mandata, od posljedica raka žuči koji se kasnije proširio. Rak mu je dijagnosticiran još 1999. godine nakon rutinskog pregleda, pa je hitno operiran u ljubljanskom Kliničkom bolničkom centru. Na položaju predsjednika vlade bio je još dvije godine, a 2002. kandidirao se i pobijedio na izborima za predsjednika države.

Prema slovenskom ustavu predsjednika države za vrijeme trajne spriječenosti ili u slučaju smrti do izbora zamjenjuje predsjednik parlamenta, no ta ustavna mogućnost još nije korištena.