OPSADA NA JUGU HRVATSKE

Plenković i Li Keqiang zabili pilot Pelješkog mosta, kineski premijer energično: Ovaj most će osvanuti kao duga poslije kiše

11.04.2019 u 09:33

Bionic
Reading

Kineski premijer Li Keqiang nastavio je službeni posjet Hrvatskoj obilaskom gradilišta Pelješkog mosta, gdje je u četvrtak, pod jakom kišom, s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem obilježio dovršetak prve faze njegove izgradnje. Izgradnja Pelješkog mosta – trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj – najvidljiviji je simbol suradnje Hrvatske i Kine

Kineski premijer Li Keqiang i hrvatski premijer Andrej Plenković stigli su oko 11.30 sati, katamaranom iz Dubrovnika do luke Papratno kod Stona, a odatle automobilima na gradilište Pelješkog mosta u mjestu Brijesta na Pelješcu. Tamo su bili postavljeni panoi s porukama dobrodošlice na kineskom i hrvatskom jeziku te motivacijske poruke, kao i podaci o budućem mostu, koji će biti visok 55 metara i dug 2,4 kilometra, s četiri prometne trake.

'Zahvaljujem domaćinima, predstavnicima Hrvatskih cesta i izvođačima radova, koji posljednjih mjeseci ubrzano rade na realizaciji najvećeg infrastrukturnog projekta u RH. Ambicija različitih vlada RH za izgradnju ovog projekta prisutna je već skoro 20-ak godina. Kada se realizira, imat će doslovno strateško značenje za Hrvatsku i nesmetan promet do krajnjega juga', rekao je premijer Plenković, dodajući da će Pelješki most težiti kao deset Eiffelovih tornjeva.

  • +52
Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang na gradilištu Pelješkog mosta Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Podsjetio je da se projekt sufinancira sredstvima EU-a, pa će realizacija predstavljati trajni spomenik prvih nekoliko godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. 'Posebno nas veseli da radovi idu izuzetno kvalitetno i učinkovito, s punim uvjerenjem da će most biti izgrađen u roku. Izrazito smo zahvalni i zadovoljni, veselim se što je kineski premijer danas s nama da to vidi', rekao je Plenković.

Prisutnima se obratio i kineski premijer.

'Iznimno mi je zadovoljstvo zajedno s premijerom Plenkovićem obići gradilište Pelješkog mosta. Smatram da je most projekt mira i sigurnosti: spojit će dva dijela Hrvatske i u velikoj mjeri olakšat će i poboljšati život građana. Most je i pilot projekt za suradnju Kine i Europske unije. Izvođači će sigurno završiti projekt sukladno ugovoru. Pada sve jača kiša - to je poruka našim graditeljima da most treba izdržati sve vremenske uvjete. Mi u Kini kažemo da poslije kiše dolazi duga, pa će i ovaj most biti jedna duga na zemlji. Kineski graditelji, u suradnji s hrvatskim prijateljima, mogu napraviti jedno takvo čudo. Želim da hrvatski građani što prije uživaju u neometanom prometu koji će im pružiti ovaj most', rekao je Li.

Premijeri Plenković i Li potom su zajedno pritisnuli veliko crveno dugme, kojim su simbolično zabili najveći čelični pilot u podmorje. Riječ je o stupu visokom čak 128 metara, središtu novog mosta.

Premijeri su prethodno bili u šatoru gdje je za njih pripremljena zakuska, a u trenucima njihova dolaska počela je padati kiša. Zajedno su otkrili i metalnu ploču kojom se obilježava dovršetak prve faze gradnje mosta.

Na svečanosti su bili i ministar graditeljstva Predrag Štromar, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Pelješki most, vrijedan ukupno 2,08 mililjardi kuna bez PDV-a, gradi kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation (CRBC). Europska unija daje 85 posto novca.

SLOGAN NA PELJEŠCU

'Socijalizam novog doba'

CRBC je jedna od četiri velike kineske državne graditeljske tvrtke koje su krenule na međunarodna tržišta i djeluje u više od 60 država diljem svijeta. 

Tvrtka 'temeljito proučava i shvaća Xi Jinpingovu misao o socijalizmu novog doba s kineskom karakteristikom', stoji na jednoj od ploča na gradilištu u Brijesti na kojem su postavljeni i veliki natpisi sa sloganima na hrvatskom i kineskom jeziku poput 'Promet spaja i ujedinjuje svijet', 'Graditelji bez granica' i 'Čvrsti temelji i ispravna načela otvaraju put prema budućnosti', javlja Hina.

Krajnji rok za dovršetak svih pristupnih cesta i mosta je 31. siječanj 2022. godine, a hrvatski premijer je početkom godine ocijenio kako radovi idu brže nego što je predviđeno.

  • +16
Kineski brod ZHEN HUA 7 doveo brodove koji će graditi Pelješki most / Arhiva Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerkovic / CROPIX

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić uputio je premijerima i ostalim visokim gostima dobrodošlicu.

'Dame i gospodo, dobro došli na gradilište Pelješkog mosta. Nadam se kako će zajedno podijeliti ponos projektom koji za Hrvatsku život znači', rekao je Škorić.

Program se odvija pod budnom paskom snaga sigurnosti, uključujući policijske helikoptere nad gradilištem.

U četvrtak navečer premijer Plenković bit će domaćin svečane večere za šefove izaslanstava u Dubrovniku, kojom će započeti 8. sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

>>>Zajednička izjava hrvatske i kineske vlade oko povijesnog posjeta

Multilateralni dio programa započinje u Dubrovniku u 18.15 sati, za kada je zakazana 'foto-prigoda' šefova izaslanstava država srednje i istočne Europe i Kine na ulazu u Stari grad - Vrata od Ploča. U 18.30 planiran je odlazak prema Starom gradu, a nakon završetka večere sudionici sastanka na vrhu imat će prigodu vidjeti linđo, najpopularniji ples Dubrovnika i dubrovačke okolice.

  • +18
Hrvatski i kineski premijer u Klovićevim dvorima Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

U petak će Plenković i Li službeno otvoriti Poslovni forum za poduzetnike iz Kine u Hotelu Rixos Libertas u Dubrovniku. Forum će okupiti oko tisuću sudionika, od kojih 400 iz Kine, a teme panela bit će suradnja na području infrastrukture i ulaganja, proizvodnje, inovacija, trgovine, turizma i kulture.

Na Poslovnom forumu inaugurirat će se internetska stranica za Koordinacijski mehanizam 16+1 za malo i srednje poduzetništvo čiji je Hrvatska nositelj, a potom će šefovi izaslanstava obići izložbu o suradnji između zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Također, susrest će se s gospodarstvenicima koji sudjeluju na B2B (Business-to-business) sastancima u okviru Foruma.

  • +17
Razmjena poklona između Andreja Plenkovića i Li Keqianga Izvor: Pixsell / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Središnji događaj, plenarna sjednica šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine, održat će se u dubrovačkom hotelu Palace, s početkom u 10.40 sati. Zaključci sastanka na vrhu bit će objavljeni u usvojenom dokumentu pod nazivom 'Dubrovačke smjernice' (Dubrovnik Guidelines).

Po završetku plenarne sjednice šefova vlada predviđeno je potpisivanje niza ugovora i sporazuma o suradnji između Kine i ostalih država sudionica. Nakon toga predviđene su izjave za medije premijera Plenkovića i Lija, kao i domaćina idućeg sastanka Suradnje 16+1, koji će biti određen upravo na sastanku u Dubrovniku.