VIJEĆE ZA NACIONALNU SIGURNOST

[FOTO/VIDEO] Plenković nakon četiri sata s Milanovićem: Sastanak je bio 'sjajan'

23.11.2020 u 18:25

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković kazao je nakon četverosatne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, a uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a, da je na VNS-u u Banskim dvorima raspravljen cijeli niz tema. 'To je bila rasprava nas 12 ili 13 sudionika, nije bilo rasprave izvan točaka dnevnog reda. Donijeli smo priopćenje i to je bilo sve', kazao je Plenković

Na pitanje je li bilo kritika predsjednika Milanovića, rekao je 'ne'. Upitan je li mu bilo teško razgovarati s Milanovićem nakon svih kritika, odgovorio je niječno.

'Bio je sjajan sastanak', kazao je Plenković.

Video: Emica Elvedji/PIXSELL

Izvijestio je da su usvojene smjernice rada sigurnosno-obavještajnih agencija, dana je suglasnost za suradnju i s pojedinim službama drugih zemalja. Raspravljena je situacija vezano uz radikalizaciju u društvu, osuđen je napad na Banske dvore 12. listopada. Plenković kaže da se Milanović složio da je taj napad imao elemente terorizma, iako to ranije tako baš i nije govorio.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dario Andrisek

'Konsenzusom smo zaključili da je riječ o djelu s obilježjima terorizma, usuglašene su mjere koje se trebaju poduzeti za smanjivanje radikalizacije', kazao je Plenković, dodajući da se razgovaralo i o položaju Hrvata u BiH.

'Konstatirali smo suglasje oko položaja Hrvata u BiH, osobito zajedničkih napora oko jačanja prava te osobito i biranja predstavnika Hrvata u predstavnička tijela. Tu je i zalaganje za prava Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori. Čuli smo i pregled stanja u borbi s koronavirusom od strane ministra Davora Božinovića i na kraju kratko raspravili situaciju u pravosuđu', nabrojio je Plenković.

  • +12
Andrej Plenković, Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Što se tiče oko ovlasti Stožera civilne zaštite i Milanovićevih ranijih izjava da bi dio toga trebao ići kroz saborsku proceduru, premijer dodaje da je ta tema apsolvirana i da su i to konstatirali. Upitan jesu li se rukovali, rekao je da nisu. 'Tu smo mi konzistentni', dodao je.

Aktivacija članka 17. Ustava također nije bila tema sastanka, ističe Plenković.

Prema priopćenju Vlade, na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno obavještajnom sustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama.

Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada 2020. kao kazneno djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.

Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika. Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.

Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj. Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

  • +8
Predsjednik u blindiranom autu ušao u Banske dvore na Sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

U Vladi je u 14 sati počela sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, a završila je, prema informacijama izvjestitelja, nešto prije 18 sati kada su se počeli razilaziti sudionici. Izvjestitelj N1 Hrvoje Krešić izvijestio je iza 18 sati da je i premijer Plenković konačno otišao put središnjice HDZ-a, gdje su ga čekale brojne novinarske ekipe.

O sastanku je izvijestio i HTV u Vijestima u 17 sati.

- Ovdje u 14 sati je počeo sastanak, a on još uvijek traje. Prozori su otvoreni zbog epidemioloških mjera, a neki komentiraju da je to dobro i da hladni zrak ohladi uzavrele glave', javio je Eugen Husak za HTV.