brodogradilište u problemima

Danas sastanak ministara oko Uljanika, ne isplate li se plaće - slijedi štrajk

21.08.2018 u 07:16

Bionic
Reading

Na izmaku je petodnevni proces mirenja u Uljaniku, a 4400 radnika još uvijek nije dobilo plaće. Među nekoliko rješenja koja se razmatraju navodno je i pozajmica Centra za restrukturiranje i prodaju

Ne dobiju li plaće za srpanj danas, radnici Uljanika idu u štrajk.

Kako piše Jutarnji list - razmatra se mogućnost da se novac za isplatu plaća osigura putem Centra za restrukturiranje i prodaju koji bi za isplatu plaća oko 4400 radnika trebao osigurati pozajmicu od stotinjak milijuna kuna.

Više bi se o rješenju trebalo znati nakon današnjeg sastanka uključenih ministara, uoči isteka petodnevnog procesa mirenja.

Kako smo već pisali, pulsko brodogradilište guši besparica jer je propao pokušaj budućeg strateškog partnera Danka Končara, odnosno njegove Kermas energije, da preko HBOR-a dođe do kredita od 16 milijuna eura za isplatu radničkih plaća.

Odbijen je uz obrazloženje kako pozajmica može biti odobrena za izgradnju broda, ali ne i za radničke plaće. Nakon što plaća nije došla do 15. kolovoza sindikati koji zastupaju 4400 radnika pokrenuli su petodnevni proces mirenja. On završava u srijedu, a ako dotad ne budu isplaćene plaće, kreće opći štrajk.

  • +7
Brodogradlište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL