U BEOGRADU

Danas presuda Joci Amsterdamu za ubojstvo Ive Pukanića

02.04.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Specijalni sud u Beogradu izreći će danas nepravomoćnu presudu Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam i još dvojici pripadnika njegove kriminalne skupine zbog optužbi da su iz koristoljublja ubili vlasnika Nacionala Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića 23. listopada 2008. u Zagrebu

Jocić je od početka procesa negirao krivnju i bilo kakvu vezu s Pukanićevim ubojstvom, a u završnoj riječi zatražio je od suda da ga oslobodi optužbi. Tužiteljstvo traži da se Jocića osudi na 40 godina zatvora zbog organizacije ubojstva, a istu je kaznu tražilo i za pripadnika beogradskog dijela njegove ekipe Željka Milovanovića, kao direktnog izvršitelja ubojstva.

Za Milenka Kuzmanovića koji je, prema stavu tužilaštva, bio zadužen za logističku podršku Jocićevoj bandi, tužiteljstvo je tražilo kaznu od najmanje 15 godina zatvora.  Tužiteljstvo smatra da je Jocić organizirao ubojstvo Pukanića po nalogu N. N. osobe koje mu je za to platila milijun i pol eura, a da je motiv ubojstva bilo koristoljublje.

Tužiteljstvo je također u završnoj riječi zaključilo da je jasno dokazano tko je izvršio likvidaciju, ali da je teško doći do naručitelja. Smatraju da je nesporno utvrđeno da je motiv ubojstva Pukanića bilo njegovo pisanje o međunarodnom švercu cigareta, kao i njegovo svjedočenje o tome pred sudom jedne europske zemlje.  Milovanović je prošle godine u Zagrebu u odsutnosti osuđen na 40 godina zatvora.

Jocić je uhićen 27. travnja 2009. u Beogradu i do prošle zime je bio u pritvoru kada je prebačen u zatvor na odsluženje kazne od 15 godina zatvora za ubojstvo Gorana Marjanovića 1995. Milovanović je također u pritvoru. Kuzmanović je od 9. ožujka 2013., poslije gotovo tri godine u pritvoru, pušten da se brani sa slobode. Hrvatskom dijelu Jocićeve grupe Robertu i Luki Mataniću, Amiru Mafalaniju, Bojanu Guduriću i Slobodanu Ðuroviću kao i Milovanoviću sudilo se u Zagrebu.

Robertu Mataniću koji je organizirao skupinu grupu Vrhovni sud potvrdio je 33 godine zatvorske kazne, njegovom bliskom rođaku Luki Mataniću jedinstvena kazna smanjena je sa 16 na 15 godina, a to je učinjeno i za Amira Mafaljanija. Željku Milovanoviću koji je skuter na koji je bio montiran eksploziv dovezao u dvorište Nacionala i ubio Pukanića i Franjića potvrđena je maksimalna zatvorska kazna od 40 godina zatvora, a Bojanu Guduriću koji je u pričuvi čekao sa snajperom ako eksploziv zataji, potvrđena je kazna zatvora od 30 godina. Slobodan Ðurović kao posrednik između naručitelja ubojstva i izvršitelja osuđen je na 25 godina zatvora.