FILOZOFSKI I DALJE U BLOKADI

Danas odluka o sankcijama za studente

20.05.2009 u 08:43

Bionic
Reading

Profesori zagrebačkog Filozofskog fakulteta danas će odlučiti o sankcijama za studente koji već trideset i prvi dan blokiraju održavanje nastave

Nakon jučerašnjeg izglasavanja prestanka blokade Zadarskog sveučilišta, Filozofski fakultet ostaje osamljen u svojoj borbi. Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta podsjetili su da su od početka prosvjeda znali za moguće sankcije, no 'velik broj studenata spreman je žrtvovati osobne interese, pa i izgubiti godinu', rekao je predstavnik studenata. Tako nastavljaju blokadu unatoč mogućim sankcijama.

Studenti su odbili mogućnost prekida blokade do kraja tjedna. Kad plenum i donese takvu odluku, to neće biti kapitulacija, nego jedna od strategija, istaknuli su studenti.

Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta rekli su da ne podupiru prijedlog Fakultetskog vijeća poslan Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa jer je 'znatno restriktivniji od postojećeg modela'.

U prijedlogu Fakultetskog vijeća, kako ističu studenti, sporno je to što je definirano pravilo prvog upisa, jer podrazumijeva mogućnost naplaćivanja prilikom drugog upisa nekog studija, zatim što se studij može mijenjati samo jedanput, i to nakon prve godine te što se njime omogućuje uvođenje modela plaćanja posve kontradiktornog javno financiranom obrazovanju.

Studenti predlažu model besplatnog školovanja prema kojemu ne smije biti nikakvih oblika naplaćivanja, a dovoljnim korektivom za neredovito ispunjavanje studentskih obveza drže privremeno uskraćivanje ili gubitak studentskih prava, piše HRT.