ZAVRŠENI SKUPOVI LIJEVIH I DESNIH

Danas još manje prosvjednika nego jučer

14.04.2012 u 12:41

Bionic
Reading

Iako je mimohod u organizacija HČSP-a pod nazivom 'Za generale' povodom godišnjice prvostupanjske presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču zabranjen od strane Vlade, građanska inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma u 11 sati na glavnom zagrebačkom trgu održava skup na kojem se očekivao veći broj građana nego na jučerašnjem koji je okupio tek tristotinjak prosvjednika. No danas brojka bila manja, a predstavnika suprotstavljene stranje bilo je tek desetak

Na trgu bana Jelačića između sto i 200 građana okupljenih u inicijativu Ujedinjeni protiv fašizma te ih je dupli kordon policije ogradio od desetak građana koji su nosili hrvatske zastave. Kako doznajemo od Marija Kikaša iz inicijative,očekivali su da će predstavnici i simpatizeri HČSP-a sa svojim ultradesnim kolegama iz Europe prošetati gradom pod krinkom razgledavanja.

Ekstremni desničari, njih 30-tak okupilo se na Tomislavovom trgu no policija im je onemogućila odlazak na Trg bana Jelačića no nekoliko je ipak stiglo na glavni zagrebački trg. Tamo je 50-tak specijalaca osiguravalo skup, koji je završio nešto iza podneva. Antifašisti su izvikivali 'No pasaran' te isticali anarhističko znakovlje. Sa druge strane, mogao se pak vidjeti transparent 'Domoljublje nije fašizam. Jasno?'. Incidenata na skupu nije bilo.

Inicijativu Ujedinjeni protiv fašizma podržale su i organizacije okupljene u Kuću ljudskih prava: Centar za mirovne studije, B.a.B.e. , Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, Udruga za promicanje istih mogućnosti i Udruga za promicanje mentalnog zdravlja Svitanje.

'Kao aktivist Documente i Kuće ljudskih prava podržavam ovu građansku inicijativu i pozvali smo građane da se pojave u 11 sati kako bi se reklo 'ne' neoustaštvu', rekao je za tportal Eugen Jakovčić i dodao da je upravo ta inicijativa dovela do odluke Vlade da zabrani skupove HČSP-a.

Tvrdi da se 'godinama olako prelazilo preko govora mržnje i veličanja ratnih zločinaca'. Smatra da su vladajući s 'figom u džepu' i s paničnim strahom gledali na desne radikalne skupine i da je antifašizam temeljna vrijednost našeg društva koju ne treba povezivati s ikakvom ideologijom.


'Demokracija ne može biti forma za legitimaciju govora mržnje i nevjerojatno je da ovi ekstremistički skupovi traže demokratsko pravo javnog nastupanja', kaže Jakovčić.

Ističe da bi se na današnjem skupu trebalo pojaviti više ljudi nego na jučerašnjem i dodaje da skup nije prijavljen policiji. Tvrdi da to ni nije potrebno kada je riječ o zaštiti temeljnih ljudskih prava.