KARDINAL BOZANIĆ:

'Danas je više no ikad potrebna božićna nada'

25.12.2014 u 08:23

  • +9

Misa polnoćka u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Nina Djurdjevic

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić služeći polnoćku u Zagrebačkoj katedrali istaknuo kako je više no ikad potrebna božićna nada u vremenu u kojem se i u hrvatskom društvu širi strah pred budućnošću te u vremenu koje sije nesigurnost na raznim područjima

Božić nam govori da nada postoji, da se čovjek ima u koga pouzdati, jer Bog svakome od nas pruža ruku u svim životnim okolnostima; u radosti i nadi, žalosti i tjeskobi, u potrebi, siromaštvu, napuštenosti, obeshrabrenosti i samoći, napomenuo je kardinal i pozvao vjernike da dopuste Isusu kako bi im svojim smislom ispunio praznine života, a hladnoću srca ugrijao toplinom svoje ljubavi te osamljenost obogatio svojom prisutnošću.

Naputio je vjernike da noćas mole Gospodina da im usmjeri misli i srca prema dobru i zahvalnosti, da učvrsti nakane koje teže zajedništvu i opraštanju, da udijeli snagu i sigurnost malodušnima te da ublaži patnje bolesnih i podari utjehu klonulima.

Podsjetio je kako Božić poziva vjernike na sebedarje te na zalaganje za dobro čovjeka i svijeta.

Po kardinalovim riječima svetkovina Božića postaje izvorom novih međuljudskih odnosa, blagdanom ljudske solidarnosti i uzajamnosti. "Božić nas poziva da budemo od pomoći jedni drugima: u obitelji, vjerničkoj zajednici, susjedstvu, sugrađanstvu, u svom hrvatskom narodu, u Crkvi", rekao je Bozanić dodavši kako Crkva noćas potiče da se svojim životom svjedoče božićne vrline: pravednost, bogoljubnost, dobra djela, dobrostivost i čovjekoljublje.

Naglasio je kako se na Božić slavi uzvišena gesta Boga Oca, koji je u svom Sinu Isusu Kristu očitova svoje čovjekoljublje. "Tako Bog postaje mjerom ne samo našega bogoljublja, nego i čovjekoljublja, mjerom naših međuljudskih odnosa", istaknuo je zagrebački nadbiskup te pozvao da se Božić dogodi u našoj domovini Hrvatskoj, u gradu Zagrebu, u vjerničkoj zajednici i u našim obiteljima!

Ove noći, istaknuo je, mir je proglašen kao Božji program na zemlji, jer su se u Djetetu u jaslama sastali pravda i vjernost, a ljubav i mir zagrlili.

Napomenuo je kako se na Božić sam Bog po svom Sinu povezao s ljudima. "Rođenje Djeteta u Betlehemskoj špilji pokazuje na kakav način nam je Bog došao ususret", rekao je kardinal Bozanić, ustvrdivši kako se ove noći snažnije no ikada osjeća koliko Bog voli ljude, jer za nas i među nama posta Emanuel – Bog s nama.

Ocijenio je kako utjelovljenje Božjega Sina pokazuje koliko je čovjek vrijedan u Božjim očima i koliko je Bog potreban čovjeku.

Istaknuvši kako je Dijete u jaslama znak Božji svijetu, ustvrdio je kako su vjernici zbog toga puni povjerenja i spremni se oduprijeti zlu što ga susreću. "Mi vjerujemo da će dobro pobijediti, da će pravednici klicati od radosti, da će siromašni baštiniti nebesko kraljevstvo", rekao je, naglasivši kako vjernici vjeruju da će ponizni, milosrdni i progonjeni biti nagrađeni na nebesima.

Premda se Betlehem dogodio prije više od dvije tisuće godina, Spasitelja rođenog u Betlehemu danas se može pronaći, smatra Bozanić, kada se pobjeđuje egoizam, kad se otvara prema drugima u poštovanju i dijalogu, kada se u poniznosti oprašta i kada u ljubavi služimo.

Božić nam daje snagu da se odupremo logici zla, naglasio je, dodavši kako Isus dolazi ponajprije zato da u sebi ne ugušimo potrebu za njegovim milosrđem, da se oslobodimo grijeha po dobroj i skrušenoj ispovijedi te da spremno prihvatimo njegovo oproštenje.

Čestitavši svima Božić kardinal Bozanić pozvao je vjernike da budu jedni drugima Isusovi mirotvorci i mironosci.