STALNE PROMJENE

Danas i dalje s nešto snijega, u nedjelju sunce, a u ponedjeljak...

15.12.2018 u 07:45

Bionic
Reading

U mnogim će krajevima snijeg padati i tijekom subote, uz stvaranje novog i podebljavanje postojećeg snježnog pokrivača, osobito u istočnim područjima Hrvatske, a na Jadranu će još ponegdje probleme stvarati jaka i olujna bura. U nedjelju će biti sunčano i hladno, a u ponedjeljak opet - snijeg

Snijeg će mnogim će krajevima padati i tijekom subote, uz stvaranje novog i podebljavanje postojećeg snježnog pokrivača, osobito u istočnim područjima Hrvatske, a na Jadranu će još ponegdje probleme stvarati jaka i olujna bura, javlja Krunoslav Mikec, prognostičar DHMZ-a za HRT.

  • +11
Snijeg zabijelio ulice Osijeka Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Do večeri će se većinom razvedriti pa će nedjelja biti pretežno sunčana, ali nakon jutra u većini krajeva najhladnijeg, ne samo u ovome mjesecu, nego još od početka ožujka. U ponedjeljak ponovno oblačnije, uz snijeg, na Jadranu i kišu, te ponovno mjestimice jaku buru, a od utorka većinom suho i relativno hladno.

Subota - u početku još oborine pa razvedravanje

U Slavoniji, Baranji i Srijemu biti će oblačno sa snijegom, uz stvaranje novog snježnog pokrivača debljine i veće od 10 cm.

Puhat će slab i umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak, a temperatura zraka bit će većinom između -2 i 1 °C. I u središnjoj će Hrvatskoj još biti snijega, poglavito u prvome dijelu dana.

  • +7
Snijeg zabijelio cijelu Slavoniju preko noći Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Poslijepodne stanjivanje oblaka, a navečer i u noći i razvedravanje. Temperatura će biti od -2 do 1 °C, uz ponegdje umjeren, na udare u Podravini i Međimurju i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Na sjevernom Jadranu djelomice, u Istri i pretežno sunčano.

  • +18
Snijeg u Dalmatinskoj zagori Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

U gorju će pak još prevladavati oblačno sa snijegom, osobito u Lici. Puhat će sjeveroistočnjak, mjestimice na udare i jak, a na obali i otocima bura, ponegdje jaka, podno Velebita i olujna, s orkanskim udarima.

Na sjeveru Dalmacije kiše vjerojatno više neće biti. No, prema jugu još treba računati na nju, osobito u noći i ujutro. Pritom će u unutrašnjosti Dalmacije biti i snijega. Uz buru, umjerenu i jaku, na udare mjestimice i olujnu, temperatura zraka će biti između 5 i 10 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Na jugu Hrvatske prevladavat će oblačno, uz povremenu kišu, mjestimice i obilniju. Puhat će bura, na otvorenome sjeverozapadnjak, uz umjereno valovito i valovito more.

Prognoza za veće gradove Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U nedjelju suho, uz hladno jutro, u ponedjeljak ponovno oborine i bura, pa...

U nedjelju posvuda sunčanije. Prema kraju dana na kopnu novo jače naoblačenje sa zapada te će u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak opet biti snijega, osobito u gorskim predjelima.

U utorak većinom suho, ponegdje i sa sunčanim razdobljima. Temperatura zraka u noćnim i jutarnjim satima mjestimice u nedjelju i ponedjeljak može biti niža od -10 °C.

U nastavku tjedna većinom suho, ali relativno hladno. Na Jadranu također nedjelja i od utorka većinom suho sunčano. U nedjelju navečer porast naoblake te će u ponedjeljak biti oblačno s povremenom kišom, a u noći od nedjelje na ponedjeljak može ponegdje biti susnježice pa i snijega.

Nakon prolaznog slabljenja u nedjelju te ponovnog jačanja bure početkom novoga tjedna, a od srijede će vjetar biti uglavnom slab.