vremenska prognoza

Dan je kao stvoren za šetnju, a slijedi nam i dugotrajno stabilno razdoblje, no ipak ostanite doma

04.04.2020 u 07:14

Bionic
Reading

Počelo je dugotrajnije stabilno razdoblje, u većini Hrvatske uz puno vedrine, barem u meteorološkom smislu. No, tijekom vikenda će još, unatoč porastu temperature, dojam svježine, pa i hladnoće, nekima pojačavati prolazno više oblaka, te još više - vjetar! Bez obzira na lijepo vrijeme, OSTANITE DOMA, ili nađite osamljeni kutak u prirodi

U subotu prijepodne će u istočnim predjelima Hrvatske biti većinom sunčano. Od sredine dana ponegdje umjerena, moguće i povećana naoblaka, javlja HRT.

Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, a temperatura će zraka nakon jutarnjih -1 do 2 °C danju porasti do vrijednosti između 15 i 18 °C. Podjednako toplo danju i u središnjoj Hrvatskoj, uz manje hladno jutro nego u petak, uz najnižu temperaturu od 0 do 4 °C.

Uz sjeveroistočni vjetar prvi dio dana proteći će uz obilje sunca, a sredinom dana i poslijepodne bit će prolazno oblačnije. Oblaka će u drugom dijelu dana biti više i u dijelu gorske Hrvatske te ponegdje na sjevernom Jadranu. Na moru će zapuhati bura, mjestimice jaka s olujnim udarima, a u gorju će biti sjeveroistočnjaka.

  • +2
Jarun zatvoren za okupljanje građana Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Valja napomenuti kako će u kotlinama gorske Hrvatske još biti jutarnjeg mraza jer će najniža temperatura ponegdje biti oko 0 °C i niža. U Dalmaciji će subota biti uglavnom sunčana, uz višu temperaturu zraka nego u petak - većinom od 17 do 20 °C. No, puhat će bura, slaba i umjerena, mjestimice i jaka, s olujnim udarima.

Bure će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, također ponegdje na udare jake pa i olujne. Uz više oblaka u prvom dijelu dana nego u drugom dnevna temperatura će, kao i drugdje na Jadranu, biti osjetno viša nego u petak.

  • +12
Split: Policija i GSS upozoravju građane da drže razmak Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

U nedjelju na kopnu podjednako toplo kao u subotu, a početkom tjedna temperatura će zraka još malo porasti. Prevladavat će sunčano, a prolazno će više oblaka biti tijekom nedjelje.

Puhat će sjeveroistočni i istočni, od ponedjeljka na istoku jugoistočni vjetar, povremeno moguće i jak. Na Jadranu u nedjelju još umjerena i jaka, na udare mjestimice olujna bura. Početkom tjedna ona će oslabjeti i ponegdje okrenuti na zapadni i sjeverozapadni vjetar. Uz obilje sunca bit će ugodno toplo, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka većinom oko 20 °C, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.