u zemunu

Dan državnosti Hrvatske u Srbiji obilježen svetom misom za Domovinu

30.05.2020 u 22:13

Bionic
Reading

Svetom misom Za Domovinu u Zemunu u subotu navečer je u crkvi Uznesenja blažene djevice Marije, u nazočnosti predstavnika hrvatske zajednice i diplomata Republike Hrvatske u Srbiji, obilježen Dan državnosti RH.

"Čovjek ne može da se ne sjeti kroz šta smo sve prošli ovih 30 godina, što možda nije puno u životu čovjeka, ali svakako je malo u povjesti jednog naroda. Kad se sjetimo gdje smo bili prije 30 godina kao Republika Hrvatska, kao hrvatski narod i kao hrvatska zajednica diljem svijeta i Europe, onda možemo biti ponosni", rekao je novoimenovani veleposlanik RH u Srbiji Hidajet Biščević.

On je ocijenio kako se može uspjeti "tamo gdje postoji volja, gdje postoji energija i gdje postoji vjera".

"Znam da ste vi ovdje prošli kroz teška vremena i znam da vam nije ni danas lako. Uvjeravam vas da ću, osobno i sa suradnicima, kao Veleposlanstvo i kao Konzulat, ispred Vlade RH i uz pomoć RH, kroz dijalog s Republikom Srbijom, kroz dijalog sa svim udrugama hrvatske zajednice u Vojvodini i cijeloj Srbiji, nastojati i učiniti sve da se položaj hrvatske zajednice unaprijedi i poboljša", poručio je Biščević.

On je sunarodnjacima u Srbiji u ime predsjednika i Vlade RH, te osobno, čestitao Dan državnosti RH i zahvalio što "ovakvim prigodama i svim svojim aktivnostima i svakodnevnim djelovanjem u radu i životu" održavaju "duh hrvatskoga naroda".

Misa je, zbog pandemije koronavirusa, održana uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, a u župnom dvoru priređen je domjenak kojem su, uz građane i lokane udruge hrvatske zajednice, nazočili diplomatsko-konzularni predstavnci RH u Srbiji.