S 26 GLASOVA ZA

Bandiću se isplatio izlazak iz bolnice: Kroz iglene uši prošao zagrebački proračun, pogledajte tko je presudio

13.12.2018 u 07:04

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba s 26 glasova za i 24 protiv podržala je prijedlog proračuna za iduću godinu težak više od 10 milijardi kuna, koji je predložio Milan Bandić. Ilija Ćorić (HSS), Jozo Miličević (Nezavisna lista) i Miroslav Polovanec (HSLS) trojica su gradskih zastupnika koji su u posljednji trenutak promijenili stav i podržali proračun. Miličević i Polovanec nakon glasanja o proračunu hitno su napustili Gradsku skupštinu

U rijetko viđenom trileru Bandić je uspio pronaći tri ruke koje su mu nedostajale za proračun nakon što su mu leđa okrenuli zastupnici Nezavisnih za Hrvatsku.

Uz Bandićeve ljude i HDZ proračun su podržali Ilija Ćorić (HSS), Miroslav Polovanec (HSLS) i Jozo Miličević (Nezavisna lista Zagreb, bivša lista Sandre Švaljek). Riječ je o tri zastupnika koji su prije dva tjedna u anketi tportala decidirano tvrdili da proračun neće podržati. Kada smo ih u srijedu pokušali kontaktirati, jer su sve informacije upućivale da su oni trojac koji se pokušava slomiti na telefonske pozive, nisu odgovarali na pozive.

Nakon što su dali podršku proračunu jedino je Ćorić stao pred novinare kazavši kako je glasao za proračun jer to u 'interesu građana grada Zagreba, te da mu nije ništa nuđeno'. Na pitanje zašto se predomislio nije odgovorio.

Bandić je tako ponovno uspio, u pet do 12 kao i mnogo puta proteklih godina, naći one koji će mu dati podršku.

A da je stvar bila na klimavim nogama dalo se naslutiti kada je potpuno neočekivano iz crnog MLK-a Mercedesa u Skupštinu, ravno iz bolničkog kreveta s dijagnozom plućne embolije, na štakama došepesao Bandić.

U nastavku se prisjetite tijeka cjelodnevne rasprave u zagrebačkoj Skupštini. Uskoro opširnije...

'Slušam ja liječnike, rekli su da mogu otići na par sati, nisam ja baš toliko bedast. Nije to riskiranje vlastitog života, riskiranje vlastitog života je što sam živ. Ako ne prođe proračun, bit će novi izbori. Sutra, da umrem, napravio sam dovoljno, da svi naprave koliko ja, Hrvatska bi bolje izgledala', rekao je Bandić ulazeći u skupštinsku dvoranu te je zaradio veliki pljesak zastupnika iz svojih redova.

  • +9
Milan Bandić napustio je bolnicu i stigao na sjednicu Gradske skupštine Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Prije odlučivanja o proračunu zastupnici su odradili aktualni sat, za koji se prijavilo nikad manje, svega šest zastupnika.

Da zastupnici nisu očekivali Bandića na sjednici, svjedoči i to da su predviđena pitanja bila namijenjena pročelnicima gradskih ureda. No i kada pitanja nisu bila upućena njemu, Bandić je, nakon pročelnika, nalazio shodnim izaći na štakama kako bi promuklim glasom i u svom stilu, svisoka, odgovarao na pitanja o Jakuševcu, raskopanim cestama i Munjarskom putu, gdje građani žele park, a Grad uporno želi cestu.

Tri sata od dolaska u Skupštinu Bandić se vratio u bolnicu. Upitan što će biti s proračunom, samo je kratko dobacio: 'Najvažnije je da je čovjek zdrav.'

Uoči rasprave o proračunu Bandićev, a potom i klub HDZ-a zatražili su stanke očito tražeći najbolje rješenje jer je bilo evidentno da nemaju dovoljno ruku za podršku ključnom gradskom dokumentu.

Iako se spominjalo da će se proračun povući, do toga nije došlo i započelo se s raspravom o njemu po klubovima. HDZ je, očekivano, najavio podršku s obzirom na to da je Bandić prihvatio njihove amandmane.

Rajko Ostojić (SDP) kazao je da proračun neće podržati jer je svake godine isti i da nije razvojan. Cinično je dodao da su njihovi amandmani uvaženi i prošle godine i da ćemo žičarom ići na Snježnu kraljicu u siječnju. Smeta ga, kaže, to što Zagreb nema strateških projekta i to što u Zagreb ne dolaze gradonačelnici iz europskih metropola, već nekakve 'palme', zbog kojih će na kraju proračun pasti.

Podsjetimo, nakon što je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića raskinula koaliciju s Neovisnima za Hrvatsku (NZH) otvorilo se pitanje nove većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i izglasavanja proračuna za iduću godinu, za što su Bandiću nedostajale tri ruke.

Oporba nije uložila nijedan amandman na prijedlog proračuna, koji ocjenjuje megalomanskim i smatraju da ne donosi dobrobit građanima.

U slučaju da proračun ne prođe, Zagrepčani će po svoj prilici ići na izbore za gradski parlament.

>>> Bandićev spas u zadnji čas ili novi izbori? Ovo su četiri scenarija mogućeg raspleta zagrebačke drame

Zagrebačka skupština, podsjetimo, ima 51 zastupnika, a za izglasavanje gradskog proračuna potrebno je 26 ruku. Tportal je prije dva tjedna, nakon što je objavljen prijedlog proračuna, kontaktirao s 28 zastupnika pojedinačno (23 oporbena plus pet NZH-a) i njih 27 kazalo je tada kako neće podržati proračun. Tek Davorin Karačić (NHR) nije našao shodnim odgovoriti na naš upit.

anketa tportala

27 zastupnika koji su rekli da su protiv proračuna

Da će glasati protiv predloženog proračuna Grada Zagreba, potvrdili su nam prije dva tjedna: Rada Borić, Zvane Brumnić, Ilija Ćorić, Miljenka Ćurković, Bruna Esih, Vladimir Ferdelji, Svibor Jančić, Tomislav Jonjić, Krešimir Kartelo, Darko Klasić, Stanko Kordić, Darinko Kosor, Sonja König, Zlatko Hasanbegović, Jozo Miličević, Tihomir Milovac, Matej Mišić, Saša Molan, Anka Mrak Taritaš, Vesna Nađ, Rajko Ostojić, Renato Petek, Miroslav Polovanec, Tomislav Stojak, Marijana Sumpor, Tomislav Tomašević i Marko Torjanac.

U pokušaju da doznamo je li netko od onih za koje se po hodnicima tvrdi da su promijenili mišljenje ipak odlučio podržati proračun, ponovno smo u srijedu nazvali Iliju Ćorića (HSS), Jozu Miličevića (Nezavisna lista), Miroslava Polovaneca (HSLS) i Tihomira Milovca (nezavisni), ali od svih nabrojanih javio nam se tek Milovac, poručivši da svoje mišljenje nije promijenio i da neće podržati proračun. Na današnjoj sjednici moguće je nekoliko scenarija, pa će biti zanimljivo vidjeti koji će se realizirati.

  • +22
Ilustrativna galerija / Rasprava o izvršenju proračuna za 2018. godinu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Da je situacija s Neovisnima za Hrvatsku jasna, pokazuje i potvrda predsjednice te stranke Brune Esih da je Bandić razriješio sve članove upravnih vijeća gradskih institucija koji su članovi Neovisnih za Hrvatsku ili su putem njih dobili to mjesto, zato što su Neovisni dali do znanja da neće podržati njegov prijedlog proračuna za 2019. Je li Bandić ipak uspio okupiti većinu dovoljnu za izglasavanje proračuna, vidjet će se na sjednici.