NATO SPREMAN NA AKCIJU

'Dan D' na Kosovu!

16.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Iako je od prvih demonstracija na Kosovu prošlo 30-ak godina te više od tri godine otkako je kosovski parlament proglasio neovisnost, mir između nekadašnjih sunarodnjaka, a danas susjeda, Srba i kosovskih Albanaca još je na staklenim nogama

Napetosti su ponovo eskalirale krajem srpnja, kada su kosovski policajci i carinici pokušali preuzeti administrativne prijelaze na sjeveru Kosova. Srbi su odgovorili barikadama. Mladići maskirani fantomkama tada su bakljama i molotovljevim koktelima zasuli i zapalili punkt Jarinje. U srpanjskim sukobima poginuo je i jedan kosovski policajac.

Od tada do danas, napetosti se pojačavaju i stišavaju u ritmu plime i oseke, a promet na sjeveru Kosova u više je navrata bio potpuno blokiran. Srpsko stanovništvo nastanjeno u tom području nezadovoljno je reakcijom službenog Beograda koju smatraju nedovoljnom. Vlasti iz Beograda pak krive KFOR zbog neprovođenja sporazuma na terenu. I dok Srbi prebacuju lopticu krivnje, što međusobno, što na međunarodnu zajednicu, Albanci očito točno znaju što žele i kako to provesti.

Kosovski premijer Hashim Thaci najavio je tako da je 16. rujan svojevrsni dan D kada će kosovski policajci i carinici, uz KFOR i Euleks, preuzeti prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova. Thaci je dodao da je u ovoj priči Beograd potpuno bez utjecaja.

Srpski predsjednik Boris Tadić zatražio je odmah od međunarodnih dužnosnika da spriječe tu namjeru Prištine naglasivši da Srbija 'na vrijeme šalje poruku da neće prihvatiti takvo rješenje ni pod kakvim pritiscima'. Srpski ministar policije Ivica Dačić otišao je i korak dalje poručivši da i Srbija može 'hermetički zatvoriti' Albance ako zatvori administrativne prijelaze gdje i s jedne i s druge strane žive Albanci.

Tenzije uoči 16. rujna iz sata u sat rastu i sve opet smrdi na sukobe. U četvrtak je zbog toga  u Prištinu doputovao i generalni tajnik NATO-a Anders Fog Rasmussen, koji je poručio da će KFOR reagirati ako budu ugroženi sigurnost i mir na sjeveru Kosova.