UNATOČ KORNATIMA

Dalmatinski DVD-ovi angažiraju mlađe od 18 godina

01.09.2009 u 08:27

Bionic
Reading

Kornatska tragedija u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, među kojima i dvojica maloljetnika, za neke vatrogasne zapovjednike u Dalmaciji očito nije bila dovoljno teška opomena. Dokaz za to je angažiranje dvojice maloljetnika na poslovima sezonskih vatrogasaca u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni na Braču i u Podstrani

DVD Supetar krajem svibnja s jednim je mladićem potpisao ugovor za sezonskog vatrogasca, piše Slobodna Dalmacija. Ugovor je stupio na snagu 1. lipnja, a mladić je tek nakon 13 dana postao punoljetan.

Drugi slučaj angažiranja maloljetnika na poslovima sezonskih vatrogasaca dogodio se u DVD-u Podstrana. I ondje je mladić 1. lipnja počeo raditi kao sezonski vatrogasac, a 18 godina napunio je 9. lipnja ove godine. Premda im je do navršenih 18 godina nedostajalo tek desetak dana, i jedan i drugi u trenutku potpisivanja ugovora bili su maloljetni, što je suprotno propisima o angažiranju sezonskih vatrogasaca.

Vatrogasna služba propisala je stroga pravila, prema kojima na poslovima sezonskih vatrogasaca mogu biti angažirane samo psihofizički sposobne osobe koje, prema stručnoj spremi, imaju završenu školu vatrogasnog tehničara ili su u mjesnom DVD-u završile obuku za vatrogasca u trajanju od najmanje stotinu sati.

Ne manje bitno je to da svaki od sezonskih vatrogasaca mora pri potpisivanju ugovora predočiti i potvrdu sa Zavoda sa zapošljavanje da je nezaposlen. Naime, ove godine posebno se inzistiralo na angažiranju nezaposlenih vatrogasaca, čega se, kako doznajemo, dalmatinski DVD-ovi nisu pretjerano pridržavali.

Glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina, koji je nadležan za potpisivanje ugovora o suradnji sa sezonskim vatrogascima i za isplatu plaća, nije znao za to da su neki DVD-ovi za sezonske vatrogasce angažirali maloljetnike.

'To mi je prva vijest. Nemoguće je da se to dogodilo. Svi ti ugovori išli su preko mojih ruku i nemoguće je da se to dogodilo. Pa ni Državna uprava za zaštitu i spašavanje ne bi to prihvatila', bila je prva reakcija zapovjednika Glavine.

No, kad smo mu u telefonskom razgovoru naveli imena mladih vatrogasaca i datume njihova rođenja te ga suočili s činjenicom da su obojica u vrijeme potpisivanja ugovora bili maloljetnici, Glavina je samo dodao da to ne smatra velikim propustom jer su za samo nekoliko dana postali punoljetni.

'Odgovornost je na DVD-ovima koji su morali znati za to', zaključio je Glavina, koji nam je u naknadnom razgovoru ustvrdio da mladići nisu išli na teren, nego su radili u vatrogasnoj postaji. 'U tih 15 dana nakon potpisivanja ugovora nisu slani 'u vatru'', kaže Glavina.