IZBORNO ZAKONODAVSTVO

Dalmatinske izborne jedinice bit će manje, slavonske veće

27.12.2010 u 09:08

Bionic
Reading

Bude li sve prema najavama sljedeći parlamentarni izbori bit će provedeni s korektnije organiziranim izbornim jedinicama. Ustavni je sud 8. prosinca zaključio da je bilo prekomjernih odstupanja u broju birača u pojedinim izbornim jedinicama što za posljedicu ima nejednaku težinu biračkog glasa

Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor nalaže da razlika u veličini izbornih jedinica ne smije prelaziti +/– pet posto, a na izborima 2007. godine razlika je između najveće i najmanje izborne jedinice bila gotovo 30 posto. Četvrta izborna jedinica imala je 335.091 upisanog birača, a IX. izborna jedinica čak 428.590 birača, piše Novi list

Ustavni je sud preporučio Sabor da nastavi s dobrom parlamentarnom praksom nemijenjanja izbornog zakonodavstva godinu dana prije izbora, što znači da bi Sabor najkasnije do 11. ožujka 2011. trebao promijeniti Zakon o izbornim jedinicama jer je krajnji ustavni rok za redovne izbore 11. ožujka 2012. godine. Koliko je javnosti poznato Ministarstvo uprave radi na izmjenama i dopunama tog Zakona i taj bi posao mogao biti zgotovljen već do sredine siječnja.

Politolog Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti smatra da je dobro da je to pitanje pokrenuto jer je riječ o zakonitom provođenju izbora. Upozorio je na strukturni problem izbornih jedinica u Hrvatskoj.

'Hrvatska je jedina država u Europi koja ima proporcionalni izborni sustav s više izbornih jedinica, a da se u svakoj izbornoj jedinici bira isti broj zastupnika, kazao je Čular.

U drugim zemljama takvog izbornog sustava, primjerice Češkoj ili Austriji, broj zastupnika varira od izborne jedinice do izborne jedinice, sam jedinice često slijede administrativnu podjelu zemlje što kod nas također nije slučaj, a u konačnici iza svakog mandata je podjednak broj glasova.

Novo krojenje izbornih jedinica bit će prilika i za ispravljanje brojnih nelogičnosti, od kojih se najčešće spominje VII. izborna jedinica koja se prostire od Jaruna do Jadrana. Jasno je i da će dvije velike priobalne dalmatinske izborne jedinice – IX. i X. morati biti smanjene, te da će se slavonsko baranjske izborne jedinice morati povećati po broju birača.

Grad Zagreb će zbog svoje veličine i dalje biti podijeljen na više izbornih jedinica, a moguće je da će I. izborna jedinica (obuhvaća šire središta Zagreba) biti povećana.