U JEKU SEZONE

Dalmatinske bolnice bez seruma protiv uboda crne udovice

29.07.2012 u 20:42

Bionic
Reading

Nakon što je zbog neisplativosti Imunološki zavod lani prestao proizvoditi serum protiv uboda pauka crne udovice, bolnice na dalmatinskom području 'zaboravile su' naručiti cjepivo pa već 20-ak dana, u jeku sezone uboda, iščekuju zakašnjelu narudžbu.

Naime, 15-ak doza seruma, od kojih svaka stoji oko 4000 kuna, koliko bolnicama prosječno godišnje treba, nabavlja se iz Južne Afrike pa su ravnatelji bolnica podbacili jer ih nisu naručili na vrijeme. S obzirom na to da se protuotrov proizvodi iz krvnog seruma, on prije uvoza prolazi strog pregled Europske medicinske agencije koji traje i mjesec dana, piše Večernji list

– Istina, ostali smo bez seruma protiv uboda. Posljednji je cjepivo primio pacijent iz Ludbrega koji ljetuje na Pašmanu. Naglasio bih da panike nema jer postoje i drugi načini liječenja, vitalne funkcije pacijenta nisu ugrožene, ali oporavak je dugotrajniji – rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Dario Nakić.Napominje da su prije 15-ak dana, kada su ostali na jednom cjepivu, naručili četiri nove doze koje bi trebale stići za desetak dana.

U Općoj bolnici Šibenik ove su se godine od uboda pauka liječila dva pacijenta, a dr. Nedjeljka Babić Milutin, šefica Zaraznog odjela, potvrdila je da bolnica ima još četiri doze.

– Koliko mi je poznato, ni u KBC-u Split nema protuotrova za crne udovice zbog problema u Imunološkom zavodu – kaže dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.