PORAZNA STATISTIKA

Dalmatinci ne idu u teatar, ne vole homoseksualce i izbjeglice

Bionic
Reading

Čak 46 posto srednjoškolaca iz Splita lani niti jednom nije bilo u gradskoj knjižnici. U Zadru, nevjerojatnih 63 posto učenika srednjih škola u zadnjih godinu dana nije nogom kročilo u kazalište. U muzej ili galeriju nije ušlo njih 43 posto

Istovremeno, za njih 48 posto u Splitu i 47 posto u Zadru homoseksualci su neprihvatljivi, najvećim se dijelom deklariraju kao uvjereni vjernici koji prihvaćaju sve što ih vjera uči i najradije slušaju cajke, a o političkom opredjeljenju ništa ne znaju ili nemaju mišljenje, piše Slobodna Dalmacija

Porazni su to rezultati velikog istraživanja o kulturnim potrebama i kulturnom kapitalu mladih u gradovima na jadranskoj obali u sklopu kojega je anketirano 2650 učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola Pule, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika.

Istraživanje koje su od studenoga 2015. do ožujka ove godine proveli troje znanstvenika s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru - dr.sc. Krešimir Krolo, dr.sc. Sven Marcelić i dr.sc. Željka Tonković i koje je pokazalo kako su mladi u dalmatinskim gradovima izrazito nezainteresirani za kulturne sadržaje i puno netolerantniji prema manjinama, nacionalnim i seksualnim, od svojih vršnjaka u Istri i na Kvarneru.

Istovremeno su i puno religiozniji od njih. Jedini izuzetak predstavlja Šibenik koji je, pokazalo je ovo istraživanje među mladima, daleko najtolerantniji i najotvoreniji dalmatinski grad.

Nisu samo kulturne navike, odnosno njihov nedostatak, simptomatični za nadolazeće generacije mladih Dalmatinaca. Tolerancija je pojam koji također zaobilaze u širokom luku. Nju se u ovom istraživanju mjerilo stavovima prema manjinama i skupinama kao što su izbjeglice iz arapskih zemalja ili imigrantski radnici, ali i preko stavova o prihvatljivosti homoseksualnosti.

Na pitanje može li se homoseksualnost smatrati prihvatljivom, mladi Dalmatinci opet su se pokazali puno netolerantniji od vršnjaka sa sjevernog Jadrana.

Za razliku od Pule gdje 26 posto učenika smatra kako je homoseksualnost neprihvatljiva, a dvaput više njih, 50 posto, da je prihvatljiva, u Zadru je situacija potpuno obrnuta: čak 47 posto srednjoškolaca u ovom gradu, dakle gotovo polovina, smatra da je homoseksulanost potpuno neprihvatljiva.

Split i Dubrovnik su na sličnom tragu, uz nešto veći postotak onih koji je smatraju prihvatljivom dok je u Šibeniku ta brojka gotovo izjednačena, 37 naspram 34 posto u korist onih koji ne prihvaćaju homoseksulanost.