KRIZA ZAKUCALA NA VRATA

Dalmacijacement zatvara tri tvornice, građevinari bez novca

Bionic
Reading

Proizveli smo više cementa nego što tržišta trenutačno mogu kupiti, a glavni razlozi tome su zimsko razdoblje, pad građevinskih aktivnosti te druge ekonomske teškoće na domaćem i inozemnom tržištu, potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju Trpimir Renić, predsjednik Uprave Dalmacijacementa

Velika ekonomska kriza nije zaobišla ni hrvatski građevinski sektor, a kao jedna od posljedica smanjenja poslova javio se i pad potreba za cementom, zbog čega je tvrtka CEMEX Dalmacijacement zaustavila proizvodnju i u preostale dvije tvornice, 'Sv. Kajo' u Solinu i 'Sv. Juraj' u Kaštel Sućurcu, što  je potvrdio i Trpimir Renić, predsjednik uprave tvrtke.

Skupe naknade državi

'Nakon tvornice '10. kolovoza', moramo privremeno zaustaviti proizvodnju klinkera i u drugim pogonima. Proizveli smo više cementa nego što tržišta trenutačno mogu kupiti, a glavni razlozi tome su zimsko razdoblje, pad građevinskih aktivnosti te druge ekonomske teškoće na domaćem i inozemnom tržištu' - kazao je Renić.

Iako je CEMEX treći na svijetu po proizvodnji cementa i globalni lider u proizvodnji betona, situacija je i na međunarodnom tržištu gotovo slična. Industrijska recesija tvrtku je natjerala da iste poteze povuče i Poljskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Dalmacijacement tradicionalno je veliki izvoznik, što je iznimno važno u zimskom razdoblju kada se na domaćem tržištu manje radi. Iako je recesija osnovni razlog smanjenja potražnje, hrvatski cement slabo je konkurentan na stranim tržištima, i to zbog raznih naknada.

'Mi plaćamo gotovo dva eura po toni cementa na ime naknada za ugljični dioksid, što nije slučaj u drugim zemljama. U vrijeme teže gospodarske situacije, cijena ima presudniju ulogu od kvalitete. Građevinska industrija, koja je usko povezana s cementom, među prvima osjeti posljedice gospodarske krize' ističe Renić, ali među prvima iz nje i izlazi. Čelnik tvrtke smatra kako bi u kriznom vremenu i država trebala povesti računa o tome da osigura mnogo konkurentniji okvir – bez novih naknada i nameta te nepotrebnih komplikacija u zakonodavstvu.

Kada je riječ o domaćem tržištu, situacija je i te kako ozbiljna. Procjenjuje se da je u siječnju došlo do 40-postotnog pada potražnje u odnosu na isti lanjski mjesec te 60 posto u odnosu na isto razdoblje 2007. godine.

Nelikvidnost na tržištu

Najveći problem je nelikvidnost, a naši kupci u građevinskoj industriji ne mogu naručivati cement jer ga nemaju čime platiti. Nisu likvidni zbog nemogućnosti da naplate svoje usluge, a njihovi naručitelji, posebno državne tvrtke, značajno su usporili ili zamrznuli plaćanja – upozorava Renić. Na naš upit što će biti sa zaposlenicima, ima li mjesta panici te hoće li biti novih otpuštanja, predsjednik uprave Dalmacijacementa je kazao:

Nitko od radnika neće dobiti otkaz niti ćemo smanjivati plaće. Uveli smo dopunske metode rezanja troškova, ljudi će biti zaštićeni, a mi smo ipak blago optimistični da će tržište krenuti kad meteorološki uvjeti budu bolji za građevinare. Renić je naveo kako su prošlog tjedna obavljeni razgovori s ključnim ljudima unutar tvrtke kojima je predočena situacija. SEnD Oni su već razgovarali sa svojim radnicima, a sljedeći tjedan održat ćemo sastanke uprave sa zaposlenicima i radnici će imati priliku iz prve ruke čuti o situaciji i planovima, te će imati priliku postaviti upravi pitanja i na njih dobiti odgovore', kazao je čelnik.

Trenutačno stanje u Dalmacijacementu, zaključio je ocjenom kako se privremeni prekid proizvodnje neće odraziti na poziciju tvrtke na tržištu jer su silosi puni i opskrba kupaca će teći bez problema.

'Već planiramo i širenje na tržištu betona' kazao je Renić.