GORI GORA, GORI BOROVINA

Dalmacija na nogama zbog deset požara

13.03.2012 u 07:39

Bionic
Reading

Požar kod mjesta Pisak, u blizini Omiša, uz lokalne vatrogasne snage gasi i kanader, izvijestilo je jutros Vatrogasno operativno središte Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), javlja Hina. Požar kod Piska buknuo je jučer nešto prije 15 sati i tek je jedan od deset požara koji su po burovitom danu poharali Dalmaciju, a sedam ih još uvijek gori

Hrt.hr javlja da je od jučer poslijepodne lokaliziran veliki šumski požar na području Rupotina kod Klisa, koji je zahvatio oko 80 hektara mlade borove šume i maslinika. Kod Piska gori gusta borova šuma i dosad je već izgorjelo oko 20 hektara, a u gašenju sudjeluju vatrogasci iz Omiša, Brela, Baške Vode, Gata i Zadvarja uz pomoć kanadera.

U lokaliziranju požara u Rupotinama mjesnim vatrogascima popodne su pomogla dva kanadera. Na terenu su ostale snage koje dežuraju i natapaju rubne dijelove požarišta da se vatra potpomognuta jakim vjetrom ne bi ponovno aktivirala.

Lokaliziran je i požar u Dućama gdje je opožareno oko četiri hektara mlade borove šume, a na terenu je ostao dežurati DVD Dugi Rat. Prema informacijama portala hrt.hr, vatrogasci su lokalizirali vatru i na požarištu u Postinjama Donjim, gdje je izgorjelo 35 hektara trave, makije i niskog raslinja, a teren čuvaju vatrogasci DVD-a iz Muća.

Od sinoć gori i na području Gornje Podstrane kod Splita, a 25 vatrogasaca s osam vozila nakon jednoipolsatne borbe uspjelo ga je lokalizirati spriječivši napredovanje vatre prema kućama. Vatrogasci su na tom požarištu ostali dežurati cijelu noć.

Gorjelo je i u Komiži na Visu, gdje je na predjelu Sv. Blaž, a do kasno sinoć izgorjelo pet hektara makije i stare šume. Požar je lokaliziran u 17.20 sati.

Hrt.hr javlja da je lokaliziran i požar koji je oko 15 sati buknuo u Kaštel Sućurcu, gdje je na dva lokaliteta izgorjelo oko hektar trave i niskog raslinja.

Vatrogasci su ugasili požar u Gizdavcu, u općini Muć, koji je buknuo jučer oko 9 sati; u Lećevici, koji je buknuo oko 11.30 sati te u Gradcu kod Makarske.

Požar kod Klisa