BIJELA NEVOLJA

Dalmacija kapitulirala, traži pomoć od Vlade

06.02.2012 u 15:42

Bionic
Reading

Život u četiri županije, Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj i dalje nije normaliziran. Stožer za zaštitu i spašavanje Splitsko-dalmatinske županije traži pomoć od Vlade za čišćenje prometnica

Pomoć je u tu županiju već stigla iz Zagreba koji je poslao vozilo Unimog s frezom prema Vrgorcu, a iz Stožera za zaštitu i spašavanje traže i pomoć Vlade radi angažiranja mehanizacije HAC-a.

Županijski centar 112 Split tijekom dana primio 600 poziva građana čiji se zahtjevi odnose na čišćenje lokalnih prometnica i informacija o stanju u prometu. Oko stotinu vojnika u Splitu angažirano je za čišćenje koridora oko bolnica i Sveučilišnog kampusa, a preostalih 100 na području Sinja angažira se po uputama Stožera ZiS-a. U 8.20 sati dva autobusa sa 45 vojnika gardijske brigade upućena su na čišćenje snijega u Vrgorac i Imotski. No, unatoč naporima, na Vrgoračkom i Imotskom području, po procjeni Stožera ZiS-a, preko 100 sela i zaseoka je i dalje odsječeno. Za potrebe stanovništva u odsječenim zaseocima angažiraju se vatrogasci, a najugroženijima pomaže HGSS.

Svi pripadnici DVD-a Vrgorac, Imotski, Zagvozd i Lovreć kao i svi zaposlenici JVP Imotski angažirani su u dostavljanju pomoći stanovništvu (hrana, lijekovi) kao i izvlačenju vozila iz snijega. Ovih intervencija je na ovom području od jutros bilo više desetaka a u zadnja tri dana dvjestotinjak.

Putnici u automobilima zameteni u snijegu

Na području naselja Đevrske oko 200 domaćinstava i dalje je bez električne energije. Ekipe HEP-a su na terenu i prosuđuju da će kvar biti uklonjen do 13:00 sati. U naseljima Raslina, Vukšič i Putičane normalizirana je opskrba električnom energijom
Tijekom noći aktivnosti su se odvijale na dijelu ceste Đevrske - Bribirske Mostine gdje su na tri lokacije negdje u dužini od tri km imali zametene u snijegu tri grupe vozila s putnicima.

Angažiran je DIP Šibenik koji je intervenirao sa strane Bribirskih Mostina i JVP Knin koji je intervenirao sa strane Đevrsaka. Ralica i utovarivač ŽUC-a Šibenik je sa strane Đevrsaka negdje oko četiri sata počeo sa čišćenjem te je trenutno taj dio ceste probijen od snježnih nanosa, a putnici i vozila su oslobođeni.

Jedno vozilo DIP-a angažirano je trenutno u općini Ružić na dostavi hrane za selo Mirlović Polje. U općini Promina trenutno se probijaju putovi prema selima Lukar, Mratovo, Matase, Prominski Bogatići, a dvije ekipe HGSS-a vrše dostavu lijekova i hrane u Razvođe i Prominske Bogatiće. Općina je angažirala jedan utovarivač dok je drugi angažirala županija, a županijske ceste čiste vozila ŽUC-a.

U Šibeniku i Drnišu dostavlja se hrana u zabačene zaseoke i sela gdje još nisu probijeni putovi. Lokalne i nerazvrstane ceste čisti mehanizacija koju su angažirali gradovi dok državne i županijske ceste čisti ŽUC i nadcestarije Šibenik i Drniš.

Sela Žagrović i Kolondžije u Gradu Kninu su odsječena, Grad Knin organizira mehanizaciju za probijanje do tih mjesta. U općini Unešić trenutno je najveći problem u mjestima Čvrljevo, Božići i Vinovo Donje. Mehanizacija koju je angažirala Općina Unešić trenutno probija putove u tom pravcu. Srednje i osnovne škole u Županiji neće raditi 6. veljače, a osnovne neće raditi ni 7. veljače.

Sve vatrogasne postrojbe (JVP i DVD-i) angažirane su, sukladno ukazanim potrebama i prioritetima, u prijevozu pacijenata, dostavi hrane i lijekova, izvlačenju vozila iz snijega, kao i uklanjanje prepreka uzrokovanim snježnim nevremenom. Samo tijekom jutra (do 11 sati) izvršeno je više od 10 takovih intervencija.
DIP Šibenik je trenutno angažiran na području Kljaka za dostavu hrane i lijekova te kod Ražina (Šibenik) gdje se ispriječilo teretno vozilo (šleper) preko prometnice.

Zameteni zaseoci i u Zadarskoj županiji

U ŽC 112 Zadar došlo je stotinjak dolaznih poziva od kojih je dio proslijeđen na druge žurne službe (HMP, OKC PU) . Pozivi su dobrim dijelom bili zbog zametenih putova i prilaza kućama u samom gradu Zadru, a posebno u zaleđu županije gdje ralice i ostala mehanizacija nisu još stigle.

Zimski picigin

Isto tako povećan je broj poziva gdje se traži Hitna pomoć. Trajektni promet na području županije odvija se normalno, dok je cestovni još uvijek otežan. Dionica A1 između čvora Maslenica i čvora Sv. Rok je još uvijek zatvorena za sav promet.
Opskrba električnom energijom je normalizirana, osim u nekim selima u okolici Benkovca i Obrovca ( Bjelina, Muškovci, Vukšić, Morpolača). Zbog niskih temperatura došlo je do pucanja vodovodnih cijevi u nekim domaćinstvima.

Problemi na Pelješcu

Voda nije ispravna za piće u gradu Dubrovniku zbog zamućenja do kojeg je došlo uslijed obilnih padalina.
Grad Ploče tijekom popodneva dobio je električnu energiju, ali neka mjesta na Pelješcu još uvijek su bez električna energije. Ekipe Elektre su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

U Metkoviću i Pločama neće biti nastave u školama 6. i 7. veljače. Na području cijelog Pelješca aktivirani su svi DVD-i koji kontinuirano vrše dostavu hrane i lijekova do nepristupačnih zaseoka. Tijekom jutra izvučeno je više vozila iz snijega.

Na području Metkovića i Ploča angažirani su svi djelatnici javnih vatrogasnih postrojbi koji su izvršili više desetaka intervencija (prijevoz pacijenata, dostava hrane i lijekova, izvlačenje vozila iz snježnih zapuha te uklanjanja stabala i granja sa prometnica) za područje cijele doline neretve.

Bez struje i vode

Bez struje su naselja Barić Draga i Prizna u Ličko-senjskoj županiji, a na otklanjanju kvarova su djelatnici HEP Elektrolika. Bez vode su mjesta s područja grada Senja, i to: Sveti Juraj i Zakosa, a pojedinačno ima intervencija u Senju, zbog puknuća vodomjera i smrznutih cijevi. Na terenu su djelatnici Komunalca Senj, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.