JOSIPOVIĆ UZVRAĆA UDARAC

'Dalija Orešković na dobrom je putu da postane ženska inačica Pernara'

15.04.2019 u 12:00

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Ivo Josipović, novopečeni povratnik u SDP, izjavio je za N1 da predsjednica stranke Start Dalija Orešković 'koketira s predsjedničkim izborima pa je osjetila potrebu da ušićari koji politički poen'. Upravo iz tog razloga, rezonira Josipović, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dotakla se u svojim posljednjim javnim istupima i njega osobno

'Ona nije napravila apsolutno ništa u politici, iako bi mogla po kapacitetima... No postoji za nju opasnost, dosad smo vidjeli stil pljuckanje lijevo i desno, drž' ne daj, a nismo čuli po čemu je ona poželjan izbor za lijeve birače. Nisam čuo nista suvislo o nekom programu... Na dobrom je putu da postane ženska inačica Pernara, a to ne bi bilo dobro', rekao je Josipović gostujući u N1 studiju uživo.

Po pitanju eventualnog sudjelovanja Dalije Orešković na predsjedničkim izborima, Ivo Josipović nema konkretan odgovor.

'Prerano je govoriti hoće li se kandidirati, posebno ne prije europskih izbora. Tko god da bude dominatno istaknut lijevi kandidat, ja ću biti za njega. Čak i ako to bude Zoran Milanović, iako ne mislim da je idealan kandidat', rekao je Josipović.

Podsjetimo, Dalija Orešković u četvrtak je u Rijeci rekla kako ne vjeruje ni u jednu političku inicijativu Ive Josipovića, jer je izgubio predsjedničke izbore od Grabar-Kitarović, nakon toga napao stranku koja ga je kandidirala i financirala, osnovao novu stranku koja je bez ikakvog uspjeha, a 'sad se vratio u okrilje matične stranke iz koje je nedavno pobjegao'.

Na novinarsku zamolbu da komentira izjavu Ive Josipovića o nužnosti okrupnjavanja stranaka na ljevici te o mogućnosti da Start sudjeluje u tome, Orešković je rekla da Josipoviću očito nedostaje političkog vizionarstva, da kao takav ne bi mogao predstavljati ni SDP. S druge stranke, rekla je, 'da je SDP uistinu bio ono što je trebao biti- jaka i smislena oporba i jamac socijaldemokracije Start kao takav ne bi trebao ni nastati.'

  • +4
Dalija Orešković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Orešković je u četvrtak navečer bila na sastanku inicijativnog odbora za osnutak prvog ogranka stranke, za Rijeku i Primorsko-goransku županiju. Ocijenila je da su ovi europski parlamentarni izbori civilizacijski referendum, za europske vrijednosti; sigurnost građana, modernu, tolerantnu i solidarnu Europu koja, kako je rekla, iščezava pred našim očima pod naletom populista i revizionista.

U vezi s mogućim kandidiranjem za predsjedničke izbore i suradnji sa Zoranom Milanovićem, Orešković je rekla kako su razgovarali, ali da se nisu dogovorili i da među njima ne postoji pakt.

'Među nama postoji sličnost kako institucionalno urediti funkciju predsjednika države i kako ubuduće birati predsjednika, a to je u Hrvatskom saboru', rekla je odgovarajući na pitanje je li se s Milanovićem dogovorila o međusobnoj podršci.