PREVARA BIVŠEG KONZULA

'Dali smo 35 milijuna kuna za vile, a on pobjegao'

05.10.2013 u 12:51

Bionic
Reading

Protiv Ante Madunića, bivšeg hrvatskog konzula u Njemačkoj i Švicarskoj, devet stanara vila na Pazdigradu u Splitu koji su od njegove tvrtke Virgula 2009. kupili stanove, podnijelo je kaznenu prijavu zbog prijevare teške 4,5 milijuna eura, piše Jutarnji list

Bankari: Suosjećamo

U Hypo banci razumiju zabrinutost kupaca stanova, ali kažu da su u ovoj priči i oni oštećena strana.

'S obzirom da banci za dio stanova sredstva nisu uplaćena, banka ne može ni izdati brisovnicu. Sa stanarima je održano višesastanaka kako bi se pronašlo rješenje slučaja', kažu u Hypo banci.

U neslužbenom razgovoru, u Hypo banci kažu da bi bilo najbolje dapravosudne vlasti dođu do Madunića.

'Stanari jesu u posjedu tih stanova, ali formalno mi smo vlasnici.Ali suosjećamo s njima i nadamo se da će se problem riješiti naobostrano zadovoljstvo', kažu neslužbeno u banci.

Uz Madunića, prijava je podnesena i protiv odgovornih osoba u splitskoj podružnici Hypo banke te protiv ovlaštenih osoba ove austrijske banke u Klagenfurtu. Stanari sumnjaju da je riječ o udruženom zločinačkom pothvatu, za što je zakonom predviđena kazna između šest mjeseci i pet godina zatvora, piše Jutarnji list

Ante Madunić, inače i suvlasnik splitskog hotela Globo, 2007. je za kupnju zemljišta i gradnju 20 stanova na Pazdigradu dobio 3,6 milijuna švicarskih franaka kredita od Hypo banke u Klagenfurtu. U hrvatskoj podružnici iste banke 2008. digao je i manji kredit od 400.000 eura.

Nakon što su stanovi izgrađeni, Madunić je pronašao kupce, većinom splitske uglednike koji su bili spremni platiti 2.500 eura za kvadrat stana, i to većim dijelom u gotovini. Prema ugovoru o kupoprodaji i pismu namjere, kupci su trebali uplatiti 70 posto vrijednosti stana na račun Hypo banke u Klagenfurtu kako bi im se moglo izdati brisovno očitovanje, odnosno kako bi banka maknula hipoteku s nekretnina koju je zabilježila zbog izdanih kredita tvrtki Virgula. Međutim, nisu mogli uplaćivati novac na inozemni račun, pa im je Madunić rekao da novac dostave na račun njegove tvrtke.

Stanari vila uredno su platili stanove Maduniću, za što imaju i uplatnice, ali očito on taj novac nije potrošio za podmirenje kredita pa banka nije izbrisala hipoteku. Zbog toga stanari sada strahuju da će banka aktivirati hipoteku i da će izgubiti plaćene stanove. Od 20 stanova, tada vrijednih 4,5 milijuna eura, 17 ih ima hipoteku, ali samo devet stanara odlučilo se za tužbu.

Stanari sumnjaju da je Madunić njihov novac i kreditna sredstva iskoristio za nove projekte. I to vrlo kontroverzne. Naime, preko svoje tvrtke Virgula 2009. je za 3,5 milijuna kuna kupio atraktivno zemljište od 1505 kvadrata u Splitu za gradnju poslovnog tornja. Zbog tog je slučaja bio prozivan i bivši HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret jer je prodao to zemljište Maduniću samo dva dana uoči lokalnih izbora na kojima je izgubio fotelju.

Ante Madunić već je pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog prevare splitske obitelji Cuzzi kojoj je uzeo 140.000 eura za stan u vilama na Pazdigradu, a za njim je raspisana i tjeralica da bi počeo služiti kaznu, piše Jutarnji list.

Više o tom slučaju možete pročitati ovdje