AUTOCESTA RIJEKA - ZAGREB

Dalekovodu još jedan državni posao

15.12.2009 u 10:52

Bionic
Reading

Autocesta Rijeka - Zagreb s tvrtkom Dalekovod izravnom pogodbom sklopit će skoro 60 milijuna kuna težak ugovor o dodatnim radovima za opremanje trase i tunela na dionici riječke obilaznice od čvora Orehovica do čvora Diračje

Opremanje se odnosi na nabavu i ugradnju elektro-opreme na trasu i u tunele obilaznice, 110-kilovoltni kabelski dalekovod i barijere za zaštitu od buke.

Ugovor za opremanje te devet kilometara duge dionice Dalekovod je dobio u rujnu prošle godine, a ugovaranjem dodatnih radova vrijednost dosada 376 milijuna kuna teških radova povećana je za oko 13 posto. Prema zakonu, vrijednost dodatnih radova bez raspisivanja novog natječaja može se podići do 25 posto. U ARZ-u Jutarnjem jučer nisu znali reći na osnovi čega će Dalekovodu isplatiti dodatnih 60 milijuna kuna.

Dodatni radovi, pokazale su dosadašnje istrage oko ugovora o građenju autocesta, izvođačima su uglavnom služili za dodatno pumpanje zarade ili da nadoknade razliku između stvarnih troškova i manje cijene ponuđene na natječaju. Zasad ostaje nejasno što je i zašto Dalekovod dodatno naplatio u opremanju kabelima i burobranima.

Sklapanjem ugovora o dodatnim radovima tvrtka Dalekovod će vrijednost svojih ugovora s Autocestom Rijeka - Zagreb samo u posljednje dvije godine zaokružiti na nešto manje od milijardu kuna. Naime, 2007. godine tadašnji predsjednik Uprave ARZ-a Jurica Prskalo potpisao je s Dalekovodom ugovor o nabavi i ugradnji opreme za IIB fazu autoceste Rijeka - Zagreb, rekonstrukciju centara za kontrolu prometa i izvedbu radova za zaštitu od bure na dionici Kikovica - tunel Tuhobić vrijedan 560 milijuna kuna. Godinu dana poslije uslijedio je ugovor za opremanje dionice riječke obilaznice vrijedan 376 milijuna kuna i sada ugovor o dodatnim radovima na istoj toj obilaznici vrijedan 59,6 milijuna kuna.

U posljednjih pet godina nitko osim Dalekovoda nije dobio posao opremanja autoceste Rijeka - Zagreb i riječke obilaznice. Dalekovod i Uprava ARZ-a prije nekoliko godina našli su se na udaru žestokih kritika austrijskog Strabaga nakon što je ta tvrtka izgubila na jednom natječaju iako je dala jeftiniju ponudu od Dalekovoda.