DRUGA OPCIJA SU IZBORI

Dalaj lama preispituje hoće li se reinkarnirati

24.09.2011 u 18:59

Bionic
Reading

Tibetanski duhovni vođa Dalaj lama u subotu je doveo u pitanje hoće li biti nastavljena tradicija njegove reinkarnacije, rekavši da će on i ostale vođe tibetanskog budizma o tome donijeti odluku za petnaestak godina

'Kada mi bude 90 godina savjetovat ću se s ostalim velikim lamama, tibetanskom javnošću i ostalima koji slijede tradiciju tibetanskog budizma, i odlučiti hoće li institucija Dalaj lame nastaviti postojati ili ne', rekao je tibetanski vođa nakon sastanka s čelnicima četiriju duhovnih škola budizma u Dharamsali, na sjeveru Indije, gdje se nalazi u egzilu.

Tradicionalno, velike lame, budistički svećenici, godinama tragaju za reinkarnacijom Dalaj lame nakon njegove smrti. Njihova je potraga uglavnom ograničena na Tibet, kojim sada vladaju Kinezi i postojećeg Dalaj lamu smatraju za opasnog separatista

Ranije je već Dalaj lama nagovijestio mogućnost prekida te tradicije. Spomenuo je mogućnost da sam izabere nasljednika, ili izbore, čime je izazvao nemir u budističkom svijetu. Brojni promatrači predviđaju da će Kina imenovati nasljednika, što bi značilo da će postojati dvojica Dalaj lama, jedan kojeg će priznavati Peking i drugi koji će biti prepoznat tradicionalnim načinom.

Danas tako postoje dvojica Pančen lama, drugog najvažnijeg svećenika u tibetanskoj budističkoj hijerarhiji. Dalaj lama je 1995. godine tada šestogodišnjeg dječaka Gedhuna Choekyija Nyimu proglasio novim Pančen lamom i pismom zamolio tadašnjeg kineskog predsjednika Jianga Zemina da ga kineska vlast prizna. Međutim, kineske su vlasti dječaka odvele u Kinu, gdje je zatočen do danas. Kina je imenovala svoga Pančen lamu, koji danas ima 21 godinu i jako hvali kinesku upravu nad Tibetom, ali ga tamo gotovo nitko ne priznaje.

Dalaj lama, kojemu je 76 godina, izjavio je da nitko nema pravo izabrati njegova nasljednika iz političkih ciljeva. On je četrnaesti Dalaj lama, a kao reinkarnacija svoga prethodnika prepoznat je kada su mu bile dvije godine.