TUŽBA ZBOG KLEVETE I UVREDE

Đakić traži od Stankovića sto tisuća kuna

27.10.2011 u 10:31

Bionic
Reading

Saborski zastupnik i predsjednik Hvidre Josip Đakić tužio je zbog klevete i uvrede novinara HTV-a Aleksandra Stankovića te traži da mu zagrebački Općinski kazneni sud prihvati imovinsko-pravni zahtjev od 100.000 kuna

No ne može se očekivati da će sud u postupku za klevetu i uvredu, za koje je predviđena kazna do 150 dnevnih dohodaka, usvojiti Đakićev odštetni zahtjev jer je sudska praksa takva da se tužitelje s odštetnim zahtjevima upućuje u parnicu.

U siječnju ove godine Stanković je, navodi se u tužbi, ugostio Milorada Pupovca i rekao mu da je 'Jadranka Kosor stvorila 500.000 branitelja' te ga pitao 'je li to politička korupcija i tko se u ovoj državi bori protiv nje?'. Đakić je uvjeren da je Stanković time naštetio časti i ugledu predsjednika Hvidre ali i branitelja, stavljajući ih u kontekst političke korupcije.

Zajedno sa Stankovićem tužio je i v. d. ravnatelja HRT-a Josipa Popovca i v. d. urednika Informativnog programa Renata Kunića, no tužba je protiv njih odbačena, piše Večerni list.

Nedavno je Općinski sud u Virovitici odbacio Đakićevu tužbu za klevetu protiv virovitičkog novinara Gorana Gazdeka, koji je objavio informaciju da je skupina tamošnjih branitelja protiv Đakića podnijela anonimnu prijavu optužujući ga za 'ratno profiterstvo'.

Osim po tužbama protiv novinara ovih predizbornih dana skandalizira civiliziranu javnost svojim šovinističkim izjavama na račun nacionalnih manjina. Na stranačkom skupu u Osijeku opozicijske lidere je prozvao da bi po imenima (kako je istaknuo: Ratko, Zoki, Rajko, Ranko…) trebali sastavljati srpsku, a ne hrvatsku vladu. Za taj neviđeni ispad nije se ispričao ni on, niti njegova stranka i šefica, već je naknadno tu svoju izjavu garnirao dodatnim pojašnjenjem da nacionalne manjine ne mogu biti svete krave niti mogu biti 'izvan Ustava'.

O tome tko bi trebao biti sveta krava i Ustavom zaštićen Đakić je otkrio na saborskoj sjednici u srpnju ove godine kada se raspravljalo o ustavnom zakonu o braniteljima, istaknuvši tada kako 'ne možemo biti svi isti i imati ista prava'. 'Ne možemo biti svi isti u domovini Hrvatskoj i ne možemo svi imati ista prava. Hrvatski branitelji su ti koji su nesebično davali sebe i svoj život u obrani domovine, prolijevajući krv i nema te materijalne vrijednosti koja može nadoknaditi sve one patnje i sve one boli koje su preživjeli', poručio je Đakić.