PUČKI PRAVOBRANITELJ UPOZORAVA

'Đakić potiče netrpeljivost prema Srbima'

06.10.2011 u 14:37

Bionic
Reading

Izjava HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića na predizbornom skupu u Osijeku 5. listopada 2011. godine: 'Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade... mislio sam da sastavljaju srpsku vladu, a ne hrvatsku', neprihvatljiva je i predstavlja primjer izražavanja netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Pri tome je nevažna činjenica da se izjava odnosi na osobe koje su hrvatske nacionalnosti, poručio je pučki pravobranitelj Jurica Malčić

Pučki pravobranitelj istaknuo je da skandalozna Đakićeva izjava izravno potiče na diskriminaciju, što je zabranjeno Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Malčića zabrinjava činjenica što taj ispad netrpeljivosti i poticanja na etničke podjele među građanima Hrvatske nije naišao na trenutačnu osudu i ograđivanje prisutnih na HDZ-ovom stranačkom skupu u Osijeku. Nada se da će prisutni osuditi taj ispad, makar naknadno.

Predizborna kampanja ne može biti izgovor za ovakve ispade, napominje pučki pravobranitelj te upozorava da u predstojećem nastavku sudionici kampanje trebaju pokazati svijest o temeljnim vrijednostima na kojima počiva svako demokratsko društvo, tj. vrijednostima koje su univerzalne i traju malo dulje od predizborne kampanje.