OPET NAPETO

Dačićevi gayevi protiv beogradskog pridea

25.09.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Uvertira i ovogodišnjoj beogradskoj Povorci ponosa je parada nesnošljivosti i mržnje raznih udruga, pojedinaca i političara koji na sve moguće načine pokušavaju spriječiti njezino održavanje. Novi udarac organizatorima došao je iznutra jer i u samom LGBT pokretu u Srbiji postoje neslaganja o potrebi organiziranja ovoga skupa

Boban Stojanović, aktivist Kvirije i član organizacijskog odbora Parade ponosa u Beogradu, kaže da su razni pritisci nešto što ih prati iz godine u godinu, a posebno od 2009. godine kada je Parada ponosa postala stalna priča. 'Pride 2012. će se sigurno održati, a jedino je problematična ta šetnja koja bi se trebala dogoditi 6. listopada. Šetnja ovisi o odluci vlasti', kaže Stojanović. Kao i prošle godine, organizatorima prijeti mogućnost da povorka bude otkazana iz 'sigurnosnih razloga', pa je ove godine Parada ponosa samo dio Tjedna ponosa ili Pride weeka koji počinje 30. rujna i traje do 7. listopada.

Ove godine pojavilo se neslaganje i među samim LGBT udrugama. Gej strejt alijansanije dala podršku Prideu, a neposredno pred njegovo održavanje osnivaju se i nove udruge koje se protive njegovu održavanju. Po mišljenju Lazara Pavlovića iz Gej strejt alijanse, postavlja se pitanje što je cilj Pridea budući da se - kako je izjavio za Tanjug – 'zloupotrebljava sa svih strana u razne svrhe, a korist nemaju ni LGBT pokret ni LGBT osobe'. 'Ne možemo se složiti i podržati ovakav pristup Prideu i način njegovog organiziranja. Ostvarivanje slobode na pravo okupljanja je bitno i važno, ali ono ne može biti jedini cilj Pridea', upozorava Lazarević.

Stojanović priznaje da postoje različita mišljenja i nema konsenzusa oko organizacije Povorke ponosa, ali u tome ne vidi ništa čudno, već samo prilog pluralizmu mišljenja. 'Mi se zalažemo da se Povorka ponosa organizira po svim propisima kao i drugi skupovi i zbog toga smo skupili svih 20 raznih dozvola koje su potrebne za organizaciju', objašnjava organizator beogradske Parade ponosa, koji smatra da se tim činom šalje poruka o jednakosti svih građana pred zakonom. Ono što oni žele jest da sve ne svede na jedan događaj te je zbog toga organiziran kulturno edukativni festival koji traje cijeli tjedan. 'Također su bitne i druge poruke koju želimo poslati – od uvođenja u zakon zločina iz mržnje do deklaracije protiv homofobije koju bi potpisale sve stranke u parlamentu', kaže Stojanović.

Što se tiče protivljenja nekih udruga Paradi ponosa, Stojanović napominje da su pojedine LGBT udruge bliske pojedinim strankama. Tako je Gej strejt alijansa bliska Srpskoj partiji socijalista (SPS), čiji je predsjednik Ivica Dačić novi premijer i ministar policije. U Dačićevim rukama nalazi se sudbina ovogodišnje Parade ponosa koja bi mogla biti zabranjena, poput prošlogodišnje, iz 'sigurnosnih razloga'. On je ranije izjavio da održavanje ove manifestacije ne treba povezivati s ljudskim pravima i uvjetima za ulazak u EU jer se u brojnim zemljama ne održava ova manifestacija. 'Mi organizatori Pridea bliži smo strankama koje su opozicija, dok je osnivač Gej strejt alijanse Boris Milićević član glavnog odbora SPS-a', objašnjava Stojanović.

S druge strane, za novoosnovanu gay udrugu kaže da je riječ o lažnoj organizaciji jednoga čovjeka, iz mjesta Čiče, koji svake godine smisli neku podvalu. Tako je ove godine smislio lažnu udrugu. Odnosi nove vlasti prema gay populacije mogu se opisati kao standardna proceduralna suradnja. 'Recimo, u Ured bivšeg predsjednika uputili smo pisma u kojima tražimo prijem kako bismo se dogovorili o organizaciji Pridea. Ni nakon šest pisama bivši predsjednik Boris Tadić nas nije primio, dok su nas ove godine primile savjetnice predsjednika Tomislava Nikolića koje su nam prenijele poruku da on neće biti protiv skupa i da zastupa stav da je predsjednik svih građana', objašnjava organizator Parade ponosa u Beogradu.

Ultranacionalističke udruge poput Obraza i Dveri se protive skupu i najavile su svoje protuprosvjede, a njihovi pozivi prije dvije godine pretvorili su se u nerede u kojima je demoliran centar Beograda. Sada se upravo ti nemiri koriste kao izgovor kako bi se zabranila Povorka ponosa zbog 'sigurnosnih razloga'. Ove godine, kaže, nema tenzija kao prethodnih godina. 'Manje je prijetnji, ali postoji nešto što se zove medijsko pumpanje atmosfere. Nismo dobili nijednu prijetnju smrću, pa čak ni preko društvenih mreža, osim što je bilo uvredljivih poruka. Klima se mijenja i mi smatramo da je inzistiranje na Prideu važno i ne damo da nas država umori preprekama koje postavlja pred nas, već mi umaramo njih upornošću da se sve održi', kazuje nam gay aktivisti i organizator beogradskog Pridea. Također, nastavlja on, Obraz je zabranjen, a Dveri su ušle u politički prostor i donekle promijenile retoriku, iako odobravaju nasilje. 'Što se tiče nogometnih navijača, oni rade na dugme i, ako nema nikoga da ih pozove, neće doći. Sjetimo se prosvjeda za Kosovo i nereda koje su izazvali, a koji nisu imali nikakve veze s gay populacijom. Došli su jer su bili pozvani. U suprotnom, oni se ne slažu, ali će ignorirati', govori nam Stojanović.

Jedna druga priča vezana uz beogradski Pride proteklog vikenda je zaintrigirala regionalnu javnosti. Medijskim prostorom prozujala je vijest da će Paradu ponosa u Beogradu podržati američka državna tajnica Hillary Clinton koja u to vrijeme, prema neslužbeni informacijama, dolazi na mini turneju u regiju. 'To je također priča koju smo saznali iz medija. Ona će tih dana biti u regiji, 4. u Beogradu, 5. u Prištini, a 7. u Sarajevu. Tako se taj 6. otvorio kao prazan prostor, pa je krenula priča. Mi nemamo ništa protiv da nam se pridruži, naprotiv', kaže ovaj gay aktivist.

Prema optimizmu Bobana Stojanovića, čini se da se situacija u odnosu Srbije prema pravima LGBT osoba ipak postupno mijenja nabolje, iako iznimno malim koracima.