PRESKUP DIPLOMAT

Dačić udario na Jeremića

02.08.2012 u 12:58

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Ivica Dačić izdao je nalog srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova da se ponovno razmotre troškovi financiranja ureda srbijanskog dužnosnika Vuka Jeremića tijekom njegova jednogodišnjeg predsjedanja Općom skupštinom UN-a od rujna ove godine u New Yorku, prenosi u četvrtak beogradski dnevnik Blic pozivajući se na neimenovan, dobro upućen izvor

Po riječima tog izvora, iznos za Jeremićev ured u New Yorku bit će umanjen nekoliko puta jer je Dačić s tim u vezi istaknuo da 'nema mjesta luksuzu, već da zbog stanja u Srbiji ima mjesta samo za mjere štednje'. Isti izvor dodaje kako je nalog da se iznova sagledaju i umanje troškovi za financiranje ureda pri UN-u Dačić izdao doslovno odmah po stupanju na premijersku dužnost.

'To je, između ostalog, problem koji je ostao neriješen, a predsjedanje (Jeremića) počinje u rujnu. Svakome je jasno da novac za predsjedanje mora biti izdvojen i to je značajna stvar za Srbiju i zbog imidža, ali i zbog krupnih problema oko Kosova. Ali iznos mora biti umanjen jer je od starta prioritet vlade štednja, a ulagat će se u resurse koji izravno koriste građanima', navodi taj izvor.

List dodaje kako trenutačno nitko s preciznošću ne može reći koliko će novca biti izdvojeno, a da dosadašnji proračuni govore o oko 1,5 milijuna dolara, koji su neophodni i omogućuju da Srbija godinu dana tijekom predsjedanja Općom skupštinom UN-a bude dobro predstavljena.

Sredinom srpnja Blic je, pozivajući se na specifikaciju koju je Jeremić predao srbijanskoj vladi a do koje je taj list došao, prenio kako je Jeremić, tada još uvijek ministar vanjskih poslova, za troškove predsjedanja Općom skupštinom UN-a zatražio 7,3 milijuna dolara.

Prema navedenom dokumentu, Jeremić bi tijekom svog boravka u New Yorku primao plaću od 10 tisuća dolara, stan bi plaćao 15 tisuća dolara, a tražio je i poseban proračun 'za promidžbu' u visini od 375 tisuća dolara.

Za stanarinu Jeremićeva vozača trebalo bi više od šest tisuća dolara mjesečno, za benzin i uredski materijal Jeremić traži 280 tisuća dolara, za selidbu 112 tisuća, a za fotokopirne aparate, štampače i telefone 300 tisuća dolara.

U objašnjenju upućenom srbijanskoj vladi Jeremić je naveo kako UN osigurava samo najnužnija sredstva koja su 'apsolutno nedovoljna' za obavljanje funkcije predsjedatelja Općom skupštinom UN-a te da je neophodno stvoriti pretpostavke za njegov nesmetan rad na toj dužnosti.

Blic je tada također prenio izjavu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da je potrebno vidjeti ima li Srbija taj novac koji traži Jeremić, a ako nema, rekao je Nikolić, 'da se ispričamo pa neka Opća skupština izabere nekog drugog da je vodi'.

Kritike na Jeremićev račun iznijeli i visoki dužnosnici Demokratske stranke (DS), u kojoj je Jeremić član Glavnog odbora, a sve kritike upućene u javnosti Jeremić je ocijenio 'nezapamćenom harangom na njega'.

Zamjenik predsjednika DS-a i drugi čovjek stranke, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je tih dana da je sramotno da se iz srbijanskog proračuna izdvoji sedam milijuna dolara za Jeremićev ured u New Yorku, na što mu je Jeremić žestoko uzvratio prozivajući ga za cijenu beogradskog Mosta na Adi. Obračun je završio tako što je, prema izvorima iz DS-a, Đilas navodno od svojih stranačkih kolega dobio odriješene ruke odgovoriti Jeremiću kako god želi te ga, nađe li za shodno, dovesti u poziciju da napusti stranku ili čak bude isključen iz nje.