SIGURNOSNE PROCJENE

Dačić načelno podržao gay paradu u Beogradu

28.09.2012 u 09:28

Bionic
Reading

Bilo bi dobro da gay parada u Beogradu bude održana, ustvrdio je u četvrtak predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić dodavši da su u tijeku sigurnosne procjene vezane uz mimohod koji bi se trebao održati 6. listopada

'Obratio sam se sigurnosnim službama da mi pošalju izvješća i svoje procjene. Javni skupovi su slobodni, osim ako ne postoje sigurnosni razlozi', istaknuo je Dačić odgovarajući na zastupnička pitanja u srbijanskom parlamentu te dodao kako smatra da bi bilo dobro da gay pride bude održan.

Kako su izvijestili srbijanski elektronički mediji, Dačić je rekao kako vlada neće dopustiti da skupine koje prijete zbog održavanja gay parade izazovu nasilje.

'Ima puno razloga i za i protiv održavanja gay parade. Prvo - najveći broj građana sigurno ne podupire održavanje parade, ali nikome ne dajemo za pravo ni da prijeti nasiljem, to se ne smije tolerirati. Tko je dao za pravo bilo kojoj organizaciji da govori kako se nešto može ili ne može održati u Beogradu?', upitao je Dačić istaknuo kako vlada to neće dopustiti niti će se prestrašiti prijetnji nasiljem.

Dačić je ponovio kako da ne smatra da je održavanje gay parade uvjet za ulazak u Europsku uniju dodajući da postoje zemlje koje su se više od Srbije primakle europskim integracijama, poput Crne Gore, koje nisu održale takav mimohod.

Desničarski pokret Dveri uputio je prije dva dana predsjedniku države Tomislavu Nikoliću otvoreno pismo sa zahtjevom da se ogradi od Parade ponosa i stane na stranu građana Srbije koji se protive održavanju te manifestacije u Beogradu.

Dačić se prošlog tjedna o gay paradi očitovao i u razgovoru s novinarima komentirajući je kao 'pitanje sigurnosti'.

Prošlogodišnju Paradu ponosa u Beogradu zabranio je, samo tri dana prije zakazanog datuma, upravo Ivica Dačić, tadašnji ministar policije, uz obrazloženje da ne postoje sigurnosni uvjeti.