U STRASBOURGU O VUKOVARU

'Da Vlada nije nezrela, ne bi se oni to ni usudili'

Bionic
Reading

Na pitanje jesu li HDZ-ovi zastupnici iznevjerili porezne obveznike jer u Vukovaru nisu sudjelovali u državnom protokolu, europarlamentarac Nikola Vuljanić ima jednostavan odgovor. 'Ne primaju oni plaću zato što ih je netko zaposlio, nego zato što ih je netko izabrao', napomenuo je laburist na marginama plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu

'Dakle, oni se ponašaju politički, kao političari, u svoju političku korist. I logično je da su bili tamo gdje su bili, jer su to njihovi birači i to su oni koji će ih sutra dovesti na vlast ako ostatak društva to dopusti', rekao je Nikola Vuljanić

Komentirajući pak dvije kolone u Vukovaru, taj europarlamentarac ističe da to služi plašenju javnosti i političkom pritisku na nezrelu Vladu.

'Vlada se pokazala se nezrelom i da nije takva ne bi se oni, naravno, usudili to napraviti. Mene to užasava. Vidim tu jasne naznake fašističkog ponašanja. Takve nekakve snage plaše hrvatsku javnost. Kolega europarlamentarac iz Slovenije pitao me, točno tako: Je li se to vaši fašisti bude?', kaže Vuljanić.

Europarlamentarka Ruža Tomašić (HSP Dr. Ante Starčević) puca iz nešto drugačijeg oružja: Vlada je, ističe, trebala znati da dolazi godišnjica pada Vukovara, pa nisu trebali sve ovo započinjati...

'Ako oni ne mogu podići gospodarstvo na noge i ako traže nešto sa strane da odvuče našu pozornost, nisu baš trebali uzeti Vukovar, nego nešto drugo. Vukovar je svetinja i s tim se mjestom ne igra', kaže Tomašić, koja bi se svrstala u kolonu koja ne želi ćirilicu.

'Priča se da smo mi staromodni, zaostali i da mrzimo ćirilicu, a nitko ne govori da se nitko od nas nije bunio što u 30-ak mjesta, sela i gradova, već ima ćirilica. Ali u Vukovaru ćirilica znači nešto sasvim drugo nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj', kaže Tomašić, napominjući da mira tamo neće biti dok se ne kazne svi počinitelji zločina, i s jedne i sa druge strane.

Europarlamentarka Dubravka Šuica (HDZ) također odbacuje tezu o nužnosti sudjelovanja HDZ-ovih saborskih zastupnika u državnom protokolu u Vukovaru.

'Svi mi živimo iz proračuna, bilo hrvatskog, bilo europskog, ali smatram da je trebalo postići jedinstvo, da je trebalo kada je Vukovar u pitanju imati pijetet kao što smo mi to napravili u Europskom parlamentu. Čuli ste novoizabranog predsjednika Europske pučke stranke, Josepha Daula, koji je rođeni Alzašanin i koji je doživio i rat i pomirbu između Njemačke i Francuske, na koji je način govorio – rekao je da je Vukovar hrvatski Strasbourg. Iz toga proizlazi da moramo postići jedinstvo i žao mi je što nisu jučer i čelni ljudi države zajedno s braniteljima bili u istoj koloni, bez obzira na prepreke koje su se tamo dogodile', zaključila je Šuica.