TRAGEDIJA U DUGOM SELU

Da su mu uzeli pištolj, bio bi živ

09.01.2009 u 21:53

Bionic
Reading

Kriminalist Nenad R. (45) bio bi živ da su mu kolege u policijskoj postaji u Dugom Selu u četvrtak navečer oduzeli pištolj nakon što su ga priveli jer je prethodno autom, pijan (2,18 promila), srušio maloljetnu pješakinju

Policajci su se, nažalost, umjesto Pravilnika o postupanju koji obvezuje da se privedenu osobu pregleda, držali običaja da se kolegu ne pregledava ako nije problematičnog ponašanja.

Službenici unutarnje kontrole zagrebačke policije pokrenuli su istragu i provjeravaju je li bilo propusta prilikom obrade Nenada R. u dugoselskoj postaji.

Nesretnog policajca, koji je sa suprugom i dvojicom maloljetnih sinova, osnovaca, živio u Dugom Selu, kolege su priveli jer je u četvrtak oko 19.30 sati vozeći kroz obližnji Štakorovec autom naletio na 16-godišnju djevojku i odbacio je u jarak. Nema službenih informacija što se dalje događalo u dugoselskoj postaji, osim činjenice da je Nenad R. nakon alkotestiranja otišao u WC i tamo si ispalio metak u glavu. Ostaje nejasno kako je policajac izvan službe završio u toaletu postaje u kojoj ne radi sa službenim Glockom u ruci.

S obzirom na to da je Nenad R. već bio priveden u postaju, nad njim je počela i kriminalistička obrada. A policijska pravila u tom su slučaju jasna, ali razlog nepostupanja po njima leži u činjenici da su policajci postupali prema kolegi. Kako Jutarnji.hr doznaje od nekih policajaca, kako Nenad R. nije bio problematičnog vladanja tijekom dovođenja u postaju, nisu ni smatrali da ga trebaju pretraživati.

Unutarnjoj kontroli odgovore će morati dati svi policajci koji su postupali prema Nenadu R., pa i šef smjene dugoselske policijske postaje

Odmah nakon samoubojstva u postaji, u Dugo Selo su iz Zagreba hitno stigli i članovi tima za pružanje psihološke pomoći jer su neki od policajaca pali u teško psihičko stanje.

Nesreća koja je prethodila tragediji dogodila se u Zagrebačkoj ulici u Štakorovcu. Nenad R., vozeći Fiat Uno sa 2,18 promila alkohola u krvi, srušio je 16-godišnju djevojku. Iako je od siline udarca djevojka odletjela u grabu, prošla je, srećom, s lakšim ozljedama koje su joj sanirane u KB-u Dubrava. Svjedoci kažu da se djevojka, koja je igrom slučaja kći njegova prijatelja, sama pridigla i rekla da joj je dobro.

Nenad je, kao i uvijek, bil pijan ko štuka! Izašao je iz auta i doteturao do djevojke. Ponudio joj je prijevoz do bolnice. Rekao je da će on sve srediti, no ona s njim onako pijanim nije htjela ići nikuda. Odgovorila mu je: Ne buš ti mene nikud vozio!Htjela je ići samo doma, bila je u šoku i govorila je da je dobro. Molila je susjede da joj iz grabe izvade cipelu, ispričao je Zlatko Kralj, ispred čijeg se kućnog broja 7 u Zagrebačkoj ulici u Štakorovcu na dugoselskom području sve dogodilo.

Stjepan Đuras
, otac 16-godišnje tinejdžerice koju je policajac oborio automobilom, inače učenice 2. razreda Poljoprivredne škole, o policajcu Nenadu govori sve najbolje, no tvrdi da mu je alkohol bio dobar prijatelj.

Kći mi je dobro. Utučena je zbog tragedije koja se poslije nesreće dogodila. Ima ogrebotine po licu i natučenu nogu. Susjed ju je odvezao u bolnicu na dodatne preglede nakon što je otpuštena na kućnu njegu. S Nenadom smo bili u dobrim odnosima, svraćao je k nama i pomagao kad je trebalo, rekao je Đuras.

Za pokojnog policajca, inače oca dva sina, prvi susjedi u Dugom Selu imaju samo riječi hvale.

Znam ga otkad se oženio i doselio u ulicu. Bio je u ratu, a svi znamo da je rat napravio dosta zla i udario na psihu mnogim sudionicima. Neki ljudi izdrže krizu, a neki ne. Tko će znati što je Nenadu puklo u glavi, zaključio je susjed pokojnog policajca koji je također u šoku nakon što je čuo zastrašujuće vijesti.