CRODEMOSKOP

Da su danas izbori, Grabar Kitarović ponovno bi bila predsjednica

10.01.2019 u 19:24

Bionic
Reading

Da se danas održava utrka za Pantovčak pobjednika bi odlučio drugi krug. Najbolje stoji aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pokazuje istraživanje CRODEMOSKOP koje je za RTL provela agencija Promocija plus

Grabar Kitarović izabralo bi u prvom krugu 38 posto ispitanika.

Drugi je izbor, kao nezavisni kandidat, bivši šef SDP-a Zoran Milanović. Iako ni on još nije odlučio hoće li u tu bitku, u odnosu na kraj godine potpora mu je porasla.

Porasla je potpora i bivšoj šefici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliji Orešković i to na nezanemarivih 12 posto, dok čelnik Živog zida Ivan Sinčić bilježi pad i sada je na 7,9 posto.

Ni prvi čovjek Mosta, Božo Petrov nije odbacio mogućnost kandidature, potpora mu je nešto narasla te je sada na 6,2 posto. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jednom je već izgubio u utrci za Pantovčak, a to bi mu se, po najnovijim rezultatima, dogodilo i da se ponovno uključi u utrku. Ambicije ne skriva, no istraživanje mu daje tek 4,5 posto, javlja RTL.

Bruna Esih, mogući kandidat desnice nezadovoljne zbog poteza aktualne predsjednice, nema realnih šansi. Ona je nešto iznad četiri posto.

Prema najnovijem istraživanju Grabar-Kitarović bi zaokružilo 82 posto birača HDZ-a, a HDZ-ovci koji bi ipak odabrali Esih (1,8%) na razini su statističke pogreške.

Kao i u dosadašnjim izbornim ciklusima pobjednika bi donio tek drugi krug, a istraživanje pokazuje kako bi to bila Grabar-Kitarović. Iako aktualna predsjednica bilježi pad u odnosu na prošlogodišnji prosinac Grabar-Kitarović, prema rezultatima istraživanja, pobjeđuje Milanovića. Ona je na 54,6 posto, dok je Milanović na 37,9 posto.

Prema aktualnim podacima promjenu ne mogu donijeti ni neodlučni kojih je 7,5 posto.

Birači Živog zida su podijeljeni, a Most i Neovisni za Hrvatsku skloniji su Grabar-Kitarović.